Optužnica zbog pljačke aviona iz 1978.

Tužilaštvo u New Yorku podiglo je optužnicu protiv jednog od članova mafijaške porodice Bonnano, zbog spektakularne pljačke novca i dijamanata iz Lufthansinog aviona prije više od 35 godina, prenose agencije.

Kako navode američki mediji, optužen je sada ostarjeli mafijaš Vincent Asaro, a cijela priča o pljački dijamanata poslužila je režiseru Martinu Scorseseu da napravi gangsterski hit film Goodfellas (Dobri momci).

Asaroa se, sada već u kasnim sedamdesetim godinama života, tereti da je 1978. godine sa četvericom saučesnika na njujorškom aerodromu JFK iz Lufthansinog aviona ukrao pet miliona američkih dolara u kešu i blizu milion dolara vrijedan nakit.

U tom trenutku to je bila najveća pljačka u historiji Sjedinjenih Američkih Država, a sada se vrijednost ukradenih dijamanata i novca procjenjuje na 20 miliona dolara.

La Cosa Nostra

Pored ove pljačke, drugi zločini opisani u optužnici zvuče veoma slično događajima prikazanim u filmu Goodfellas: ubistvo iz 1969. godine, paljevina zgrade u New Yorku i iznuđivanje novca uz korištenje prijetnji i sile.

U optužnici se opisuju struktura i aktivnosti njujorške mreže organiziranog kriminala La Cosa Nostra, koju su uspostavili porodica Bonnano i ostale četiri porodice.

Poznati mafijaš iz porodice Bonnano optužen je sada za još niz dijela počinjenih od 1968. do prošle godine.

Pored njega, pred sudom će se naći i Jerome Asaro, Jack Bonventre, Thomas ‘Tommy D’ Di Fiore i John ‘Bazoo’ Ragano.

Oni se terete za ubistva, pljačke, iznude, reketiranje, ilegalno kockanje i ometanje policijske istrage.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO