Neizvjestan susret sirijskih delegacija

Drugi dan mirovne konferencije o Siriji “Ženeva II” u švicarskom Montreuxu posebni izaslanik Ujedinjenih nacija i posrednik u pregovorima, Lakhdar Brahimi, održao je dva odvojena sastanka – sa sirijskim ministrom vanjskih poslova, te vođama sirijske opozicije.

Detalji tih razgovora nisu poznati. Brahimi je ranije rekao kako postoje naznake da su obje strane spremne raspravljati o razmjeni zatvorenika, pristupu humanitarne pomoći i lokalnom prekidu vatre.

Sukobljene strane trebale bi pregovarati u petak.

Reporter Al Jazeere Ivan Pavković javlja kako i dalje nije jasno hoće li doći do direktnih pregovora, ili će dvije strane razgovarati preko posrednika.

Opozicija: Pomozite nam u borbi protiv režima

Predsjednik Sirijske nacionalne koalicije Ahmed Jarba na konferenciji za novinare u Ženevi optužio je režim da skreće pažnju sa stvarnih problema.

Kazao je da je sirijski režim mrtav, te da je dio prošlosti. Pozvao je svijet da podrži pravednu borbu Sirijaca i otkrio kako mu je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov potvrdio “da se Rusi ne misle striktno držati Assada”.

“Kaže da je to unutrašnje pitanje Sirije, te da mi, Sirijci o tome trebamo razgovarati na pregovorima. O tome ne donose odluku Rusi, tako mi je rekao”, rekao je Jarba.

“Pozvali smo i dalje pozivamo svijet da nas podrži u otvorenoj borbi protiv najvećeg terorističkog režima u istoriji svijeta. To je borba protiv režima koji koristi hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda i koji svoj narod gura u masovne grobnice.

Jučer smo mogli vidjeti kako se taj režim pred očima javnosti hvali onim čega bi se svi trebali stidjeti. Nadaju se da će ostati na vlasti. Režim smatra da ne vodi borbu protiv Sirijaca, već protiv cijelog svijeta. To je najveći dokaz da je režim mrtav, a poslovica u mojoj zemlji kaže: ‘Najveća počast prema mrtvom jeste da bude ukopan’. Vjerujem da je svijet danas shvatio da Assadov režim ne može opstati. Naša uloga je da gledamo u budućnost Sirije koja će biti slobodna i porsperitetna bez režima koji posjeduje oružje za masovno ubijanje”, rekao je Jarba.

Sirijska opozicija i dalje sumnja u pozitivan ishod mirovnih pregovora.

“Sutrašnji sastanak biće početak prepoznavanja loših namjera Assadove delegacije, koja je ovdje da predstavi njega i njegovu porodicu. Ne gajimo iluzije, sve što su oni do sada napravili je ignorisanje realnosti, odbijanje svega i prevare. Očekujemo veoma teške pregovore. Ovo se neće okončati i zaključiti sve dok međunarodna zajednica ne izvrši pritisak na režim, naročito Rusija, koja još uvijek podržava i pokušava spasiti režim, kako bi okončali krizu u Siriji”, rekao je Burhan Ghalyoun iz Sirijskog nacionalnog vijeća.

Ban: ‘Konstruktivni pregovori’

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon ocijenio je na kraju prvog dana mirovne konferencije o Siriji da su pregovori bili produktivni i konstruktivni.

On je zahvalio učesnicima sastanka i pozvao dvije sirijske delegacije, predstavnike vlasti i pobunjenika, da u petak nastave pregovore u Ženevi.

Nakon obraćanja predstavnika 45 delegacija koje su prisustvovale konferenciji u Montreuxu, učesnicima su se ponovo obratili predstavnici dvije sirijske delegacije.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem i predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća Ahmad Jarba saglasili su se za nastavak dijaloga.

Izvor: Al Jazeera i agencije