Kina testirala međukontinentalnu raketu

Kineski vojnici su testirali raketu Dongfeng-31, koja, kažu stručnjaci, može nositi nuklearne bojeve glave i do 8.000 kilometara (South China Morning Post)

Vojska Kine je u kineskim medijima objavila fotografije na kojima je prikazana međukontinentalna balistička raketa dugog dometa, koja bi mogla dosegnuti do teritorije Sjedinjenih Američkih Država.

Na fotografiji se vide kineski vojnici tokom testiranja rakete Dongfeng-31, koja, kako su rekli stručnjaci, može nositi nuklearne bojeve glave i do 8.000 kilometara, prenijela je agencija AFP.

Na nekim fotografijama su prikazani su vojnici u zaštitnim odjelima, što sugerira da je tokom vojne vježbe izvedena simulacija lansiranja bojeve glave, prenosi Tanjug.

Kina i Japan su u teritorijalnom sporu oko arhipelaga kojim upravlja Tokio, no Peking, također, svojata suverenost nad tim otocima, prenosi Hina.

Strateški interesi

SAD je jamac sigurnosti Japana, s kojim održava vrlo bliske odnose.

Američki potpredsjednik Joe Biden je u decembru naglasio strateške interese Washingtona u Aziji.

Kina u posljednje vrijeme znatno uvećava izdvajanja za vojne potrebe, što zabrinjava Japan, koji sa SAD-om ima potpisan sporazum o sigurnosti.

Azijske zemlje polako prestižu Sjedinjene Američke Države i do 2021. godine bi mogle postati najveći potrošači na području odbrane, pokazuje istraživanje Jane's britanske izdavačke kuće specijalizirane za odbrambena pitanja.

Između 2008. i 2012. godine globalna trgovina oružjem se povećala za 30 posto, na 73,5 milijardi dolara, bez obzira na globalnu ekonomsku krizu, uglavnom zbog povećanog izvoza iz Kine i potražnje u zemljama kao što je Indija.

Ta bi se potrošnja do 2020. godine mogla povećati više nego dvostruko, kaže Jane's, prenosi Hina.

Povećanje budžeta

“Budžeti za odbranu se povećavaju na istoku, a u globalnoj trgovini oružjem raste konkurencija. To je najveća eksplozija trgovine koju je svijet do sada vidio”, kaže Paul Burton, viši menadžer u Jane'su, čije je istraživanje obuhvatilo više od 34.000 ugovora u odbrambenoj industriji.

Količina nuklearnog naoružanja u svijetu iznosi jednu četvrtinu one koja je postojala za vrijeme vrhunca Hladnog rata, ali SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija razmatraju modernizaciju svojih sistema naoružanja, objavljeno je u oktobru prošle godine.

Broj nuklearnih bojevih glava širom svijeta se procjenjuje na skoro 17.000, ističe Međunarodni institut za istraživanje mira iz Štokholma, dodajući da je opao za blizu 75 posto protekle tri decenije, prije svega zbog velikih smanjenja SAD-a i Rusije.

Izvor: Agencije


Povezane

Iz specijalno opremljenog vozila na nepoznatoj lokaciji uspješno je ispaljena raketa ‘Haft 7’, poznata i kao ‘Barbur’, čiji je domet 700 kilometara.

Published On 17 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO