Istraga u vojsci SAD-a zbog droge i prevare

Chuck Hagel će tražiti izvještaj bivših oficira o problemima u vojsci (AP)

Američki ministar obrane Chuck Hagel je naredio sveobuhvatnu analizu stanja u nuklearnim snagama SAD-a, nakon otkrića više slučajeva upotrebe droge među vojnim oficirima i lažiranja na testovima obučenosti.

Prvi čovjek Pentagona namjerava održati sastanak s najvišim zapovjednicima oružanih snaga, na kojem će biti razmotreni svi propusti i greške u jednom od najosjetljivijih rodova vojske.

“Vrijeme je da se provjere profesionalizam, moral i vodstvo tog dijela naše vojske”, istaknuo je admiral John Kirby, glasnogovornik Pentagona, u razgovoru s novinarima, prenosi Tanjug.

Pomoć bivših oficira

Zapovjednici u vojsci će poslije sastanka imati rok od 60 dana da pripreme akcijski plan, u kojem će navesti probleme, ali i prijedloge za poboljšanje situacije i otklanjanje njihovih uzroka.

Uz sve to, Hagel će od neovisne komsije, sastavljene od bivših oficira, tražiti izvještaj o tome šta oni vide kao glavne probleme u nuklearnim snagama SAD-a.

Admiral Kirby je dodao da, čak i uz posljednje incidente, sigurnost nuklearnog oružja koje posjeduje Amerika nije dovedena u pitanje.

Izvor: Agencije