Ukrajinska opozicija proglasila dvovlašće

Ukrajinska opozicija proglasila je dvovlašće nakon neuspjelih pregovora s predsjednikom Viktorom Janukovičem na dan kad su na žestokim antivladinim protestima poginula tri demonstranta.

Dvoje demonstranata ustrijelila je policija, dok je treća osoba poginula nesretnim slučajem.

Opozicija traži prijevremene izbore i najavljuje osnivanje narodnog vijeća, javlja iz Kijeva reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Čelnici opozicije poručili su Janukoviču da posluša narod ili će on naći načina da ih čuje.

Dali su predsjedniku Ukrajine rok od 24 sata da povuče kontroverzni zakon kojim su zabranjene antivladine demonstracije.

Čorkalo javlja kako je nekih 200.000 demonstranata večeras okupljeno na protestima na centralnom trgu, kao i u blizini zgrada Vlade i Parlamenta.

Ukrajinske snage bezbjednosti su u srijedu ujutro razbile barikade koje su postavili demonstranti u Kijevu, poslije čega su izbili sukobi.

U tri vala sukoba poginulo je troje demonstranata, tvrde ljekari iz redova demonstranata.

U srijedu je stupio na snagu zakon kojim su zabranjene antivladine demonstracije i koji predviđa kazne do 15 godina zatvora.

Čorkalo javlja da je u jutarnjim satima došlo do žestokog napada brojčano nadmoćnije policije na demonstrante, a policija je koristila i vatreno oružje u sukobu s učesnicima protesta.


Ivan Čorkalo o situaciji u Kijevu

Naš reporter javlja kako je povrijeđeno 40 demonstranata, a dvoje je ustrijeljeno iz vatrenog oružja.

Demonstranti su bacali kamenice i Molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila suzavcem i dimnim bombama.

U poljskoj bolnici u kojoj se brinu o ranjenima, prijateljice ubijenog demonstranta kažu da je 32-godišnji Serhij dovezen u bolnicu u stanju kliničke smrti.

“Preliminarni je zaključak da je umro od prostrijelnih rana u predjelu vrata, glave i desne strane grudi, gdje su pluća”, rekao je rukovodilac poljske bolnice Igor Petrovič.

Pregovori Janukoviča i opozicije

Koordinator ljekarskog tima na antivladinim protestima Oleh Musiju je agenciji AP izjavio kako je jedan aktivista preminuo u bolnici nakon pada sa visine i da su još dvojica ubijena iz vatrenog oružja.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov ranije je kazao kako Vlada ima pravo da upotrijebi silu protiv demonstranata nakon dva mjeseca protesta.

“Cinična i nemoralna priroda terorista ide toliko daleko da bacaju Molotovljeve koktele na narod. Kao premijer Ukrajine, zvanično tvrdim da su žrtve, koje nažalost već imamo, isključiva odgovornost organizatora i određenih učesnika masovnih nemira. Zahtijevam od policije da preduzme svrsishodnu istragu ovih zločina i da uradi sve što je moguće da se to ne ponovi”, rekao je on.

Janukovič je rekao kako vjeruje “da će Ukrajina postati snažnija nakon prevazilaženja ovih političkih i ekonomskih izazova”.

 

Istovremeno, Ambasada SAD-a u Kijevu je javila da je poništila vize “nekolicini Ukrajinaca” koji su povezani s nasiljem, kao odgovor na akciju usmjerenu protiv demonstranata.

Ambasada ne navodi imena ljudi kojima je poništena viza, ali ističe da se razmatraju dalje mjere protiv odgovornih za trenutno nasilje.

Snažne osude stižu od Evropske unije, koja je i razlog neslaganja vlasti i opozicije.

Protivnici predsjednika Janukoviča optužuju ga da je odustao od eurointegracija i okrenuo se Rusiji.

Moskva sada traži da se stranci ne miješaju u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Oslobođen aktivista

Istaknuti ukrajinski aktivista i novinar Igor Lucenko, koga su nepoznate osobe u ponedjeljak ujutro otele iz bolnice i ostavile u šumi van Kijeva, objavio je kako je dobro i da se nalazi na sigurnom mjestu.

Iznenadni nestanak Lucenka tokom ranih jutarnjih sati izazvao je zabrinutost kod pripadnika opozicije, koji više od dva mjeseca protestiraju u centru Kijeva protiv predsjednika Viktora Janukoviča, prenijela je agencija AFP.

Lucenko je na svom nalogu na Facebooku, nakon što je oslobođen, napisao da je, zaista, bio kidnapiran iz kijevske bolnice, kao i to da su ga otmičari nešto kasnije oslobodili u jednoj šumi.


Vladimir Trapara o situaciji u Ukrajini

Autentičnost tog posta je potvrdila Lucenkova partnerka, aktivistkinja Marija Lebedeva.

“Danas sam se najmanje tri puta oprostio od života, ali sada je sve u redu”, napisao je Lucenko i dodao: “Izvukao sam se iz šume u kojoj su me ostavili moji kidnaperi i sada sam dobro raspoložen. Nije se desilo ništa ozbiljno, ali je bilo veoma teško, u psihičkom i fizičkom pogledu, provesti 15 sati s otmičarima.”

Strah u opoziciji

Aktivista je naveo da su ga iz bolnice, gdje je doveo jednog demonstranta povrijeđenog u sukobu s policijom, izvela deseterica muškaraca.

S njim je kidnapiran i povrijeđeni aktivista Jurij Verbicki, za kojeg se i dalje ne zna gdje se nalazi.

Lucenka su otmičari jedno vrijeme držali u garaži, a zatim ga odveli u šumu, gdje su mu rekli da klekne pored drveta i da se pomoli, što je trebalo da ga navede na pomisao da će biti pogubljen.

Tada su otmičari pobjegli, a Lucenko je, kako tvrdi, jedva našao put iz šume, pri čemu se nekoliko puta gotovo onesvijestio.

Njegov nestanak je izazvao veliki strah među ukrajinskim aktivistima, budući da ih je ovaj slučaj podsjetio na brutalnu otmicu i ubistvo osnivača lista Ukrajinska pravda Georgija Gongadzea u jednoj šumi u blizini Kijeva 2000. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije