Soči: Lažne prijetnje olimpijskim komitetima

Prije nekoliko dana objavljena videoporuka s terorističkom prijetnjom Olimpijadi u Sočiju (Reuters)

Nakon što je predsjednik Mađarskog olimpijskog komiteta Zsolt Borkai kazao da su primili pismo koje sadrži terorističku prijetnju te da ima saznanja da su slične prijetnje dobili i drugi nacionalni olimpijski komiteti, nekoliko sati kasnije predstavnik HOC-a za međunarodne odnose Zsigmond Nagy izjavio je da je poslije analize utvrđeno da prijetnja nije stvarna.

Nagy je za Reuters izjavio da je prijeteće pismo poslano Međunarodnom olimpijskom komitetu i ruskim organizatorima Zimskih olimpijskih igara u Sočiju na analizu te da je ocijenjeno da prijetnja nije stvarna.

“I MOK i ruski organizatori nakon obavljene analize pisma službeno su objavili da prijetnja nije stvarna. Osoba koja je poslala pismo već je slala svakojake poruke mnogim članovima olimpijske porodice”, rekao je Nagy.

Slovenski olimpijski komitet je ranije u srijedu saopćio da je primio prijeteću poruku uoči ZOI u Sočiju.

“Komitet je primio pismo u kojem se prijeti terorizmom, napisano na ruskom jeziku. Preveli smo to pismo i proslijedili ga policiji”, rekao je glasnogovornik SOK-a Brane Dmitrović.

Bez prijetnji

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša izjavio je da nisu primili nikakve terorističke prijetnje u vezi predstojećih ZOI u Sočiju.

“Nismo dobili nikakve prijetnje, ali smo upoznati s time da su ih dobili neki nacionalni olimpijski odbori, primjerice Austrije i Slovenije. Predsjednik SOK-a Janez Kocijančič obavijestio me o tome te mi je kazao da je prijetnju proslijedio slovenskim sigurnosnim službama, MOK-u i ruskim organizatorima. To bih i ja napravio da smo dobili takvo pismo”, izjavio je Mateša za Hinu.

On je napomenuo da se pripreme hrvatske delegacije za nastup na ZOI u Sočiju odvijaju prema planu te da ima puno povjerenje u ruske sigurnosne službe.

Prije nekoliko dana je objavljena videoporuka s terorističkom prijetnjom Olimpijadi u Sočiju.

U toj poruci su dvojica muškaraca istaknuli da niko neće biti siguran tokom Igara u Sočiju.

Nakon toga su ruski mediji objavili kako iza te poruke stoji pobunjenička grupa koja je odgovorna za bombaške napade krajem decembra u Volgogradu.

Ponuda SAD-a

Američka vojska je prethodno saopćila kako će njene zračne i pomorske snage, uključujući dva broda u Crnom moru, biti stavljene na raspolaganje, ukoliko to bude trebalo, tokom ZOI-ja u Sočiju za pomoć Rusiji, koja je suočena s prijetnjama pobunjeničkih grupa da će poremetiti Igre.

Pentagon je saopćio kako američki vojni zapovjednici “provode planiranje i pripreme iz opreza” ako bude trebala američka pomoć tokom Olimpijade.

“Sjedinjene Države su ponudile punu podršku ruskoj Vladi u sigurnosnim pripremama za ZOI”, rekao je u saopćenju glasnogovornik Pentagona, viceadmiral John Kirby.

“Zračna i pomorska sredstva, uključujući dva broda u Crnom moru, bit će na raspolaganju za svaki slučaj u podršci ruskoj Vladi i uz konsultacije s njom, ako to ona bude tražila”, dodao je on.

Američki State Department upozorio je Amerikance koji namjeravaju prisustvovati Igrama da paze na svoju sigurnost zbog moguće opasnosti od terorizma.

No, zbog smještaja Sočija i sigurnosnih mjera koje su u njemu poduzele ruske vlasti, većina američkih obavještajnih stručnjaka smatra kako bi se eventualni teroristički napadi najvjerojatnije desili izvan Sočija.

Izvor: Agencije