Roditelji Grestea traže njegovo oslobađanje

Roditelji jednog od dopisnika Al Jazeere, Petera Grestea, apelirali su da bude pušten iz egipatskog zatvora u kojem se sa još dvojicom kolega nalazi od 29. decembra.

Na press-konferenciji u Australiji, Lois i Juris Greste rekli su da je njihov sin samo radio svoj posao.

Peter Greste je za većinu nagrađivani dopisnik, ali za Jurisa i Lois, to je u drugom planu – on je njihov sin.

„Ono zbog čega Peter nastavlja raditi svoj posao jeste njegov veoma jak osjećaj za socijalnu pravdu, kao i potreba da traži istinu i da čini sve što može da bi pomogao onima kojima je potrebno“, ističe otac Juris.

Njegova supruga i Peterova majka Lois dodaje kako njen sira želi „i da obavijesti cijeli svijet kako bi se nešto promijenilo“.

Iako Peter od ranih 1990-ih radi u inostranstvu, a dobio je i nekoliko nagrada za izvještaje iz Afrike, odrastao je u Brisbaneu, gdje žive njegovi roditelji.

Noćna mora

Lois i Juris su u srijedu izašli pred australske medije kako bi podigli svijest o Peterovoj situaciji i pozvali egipatsku Vladu da oslobodi njihovog sina i njegove kolege.

„To je potresno za cijelu porodicu i to je živa noćna mora. Sve dok ne bude pušten, noćna mora će se nastaviti“, ističe Lois Greste.

Gotovo svi australski mediji bili su na novinskoj konferenciji, a kasnije su uslijedili radio i televizijski intervjui. U Australiji je Peterova muka velika vijest.

„Za bilo koga u Australiji to je apsurdno. Živimo u demokratiji u kojoj morate biti optuženi da biste bili u pritvoru. Njega drže od 29. decembra bez optužnice, a neke od optužbi protiv njega su nezamislive“, kaže Katrina Blowers, reporterka televizijske stanice Seven News.

Otkako je uhapšen, roditelji su s Peterom razgovarali samo tri puta. Ponosni su na svog sina i njegove uravnotežene izvještaje tokom više od dvije decenije rada na televiziji, ali osjećaju i duboku zabrinutost.

„Lois i Juris Greste ponovili su pozive australske Vlade, Al Jazeere i novinara iz cijelog svijeta: Peter i njegove kolege radili su legitiman posao na legitiman način i trebaju biti pušteni – odmah“, javlja novinar Al Jazeere iz Brisbanea Andrew Thomas.

Izvor: Al Jazeera