Kuba dozvolila iznajmljivanje nekretnina

Nekretnine se ne mogu iznajmiti u svrhu otvaranja međunarodnih škola, novinskih agencija ili nevladinih organizacija (Reuters)

Kubanci će prvi put poslije pola stoljeća moći iznajmiti stanove i poslovne prostore.

Prema najnovijoj odluci Vlade u Havani, kubanskim građanima je dozvoljeno da koriste usluge ovlaštenih agencija za izdavanje nekretnina, prenose agencije.

U okviru ove odluke Kubanci ne mogu iznajmiti nekretnine u svrhu otvaranja međunarodnih škola, novinskih agencija ili nevladinih organizacija.

Do sada su jedino institucije ili stranci na Kubi mogli iznajmljivati nekretninu od agencija koje su u državnom ili u mješovitom vlasništvu.

Kubanska Vlada je prije dvije godine, u cilju oživljavanja građevinskog sektora, usvojila zakon kojim je, poslije pola stoljeća zatišja, stanovnicima “Crvenog otoka” ponovo omogućeno da kupuju i prodaju nepokretnu imovinu.

Tada im je, također, dozvoljeno da ponovo kupuju automobile koji se nalaze u privatnom vlasništvu, ali je država istovremeno odlučila uvesti porez od 400 posto na kupovinu vozila.

Privatni biznis i putovanje

Prethodnih pet decenija kubanska komunistička Vlada je zabranjivala prodaju nekretnina i „gvozdenom pesnicom“ kontrolirala građevinski sektor.

Građani su mogli samo razmjenjivati nekretnine, a to su kroz složene aranžmane činili i na crnom tržištu.

Vlada je građanima prošle godine odobrila pokretanje privatnih biznisa u osamnaest sektora, čime Kubanci mogu otvoriti kovačnice, varionice, ali i agencije za nekretnine.

Kubanci odnedavno mogu putovati u inostranstvo za vrijeme praznika samo sa pasošem i bez posebnih dozvola vlasti, koje su ranije bile neophodne.

Ove promjene ocijenjene su kao najveći “manevar” kubanskog predsjednika Raula Castra otkako je preuzeo državno kormilo.

Izvor: Agencije