UN upozorava da ponestaje hrane za CAR

Obustava dopremanja hrane mogla bi dodatno pogoršati tenzije među raseljenima u toj afričkoj zemlji (EPA)

Ujedinjeni narodi su saopćili da ponestaje hrane za sve veći broj raseljenih u Centralnoafričkoj Republici (CAR), pošto nasilje i nemiri ometaju napore dopremanja namirnica.

Svjetski program za hranu UN-a saopćio je da je 38 kamiona sa rižom blokirano na granici sa Kamerunom, pošto vozači odbijaju da pređu granicu zbog prijetnje od napada, javio je AFP.

“Obustava dopremanja hrane mogla bi dodatno pogoršati tenzije, posebno među 100.000 raseljenih u kampu kod aerodroma u Banguiju”, saopćila je ova organizacija.

Zajednička misija

Šefovi diplomatija Evropske unije su u ponedjeljak u Briselu donijeli odluku kojom se odobrava zajednička vojna misija u Centralnoafričkoj Republici (CAR), kako bi se zaustavilo krvoproliće u toj zemlji.

Diplomatski izvori EU-a navode da je riječ o misiji od blizu 500 vojnika.

U CAR-u se već nalazi 1.600 francuskih i skoro 4.000 afričkih vojnika koji djeluju na osnovu mandata UN-a, podsjeća agencija Tanjug.

Predsjednik Michel Djotodia, koji je došao na vlast u martu u vojnom puču, 11. januara je podnio ostavku zbog nezadovoljstva međunarodne zajednice, što nije spriječilo krvoproliće za koje se strahuje da bi moglo dobiti razmjere genocida.

Haos nakon pobune

Većinski kršćanska zemlja je zapala u haos otkad je muslimanska pobunjenička grupa Seleka zbacila predsjednika Francoisea Bozizea i postavila Djotodia na njegovo mjesto.

Vjeruje se da je u krvavim sukobima od 5. decembra između muslimanskih pobunjenika i mješavine lokalnih kršćanskih milicija i drugih boraca, koji traže osvetu zbog preuzimanja vlasti, ubijeno više od 1.000 ljudi, a da je milion ljudi pobjeglo iz svojih kuća, uključujući polovinu stanovnika glavnog grada Banguija.

UN procjenjuje da je humanitarna pomoć potrebna za skoro 2,6 miliona ljudi, odnosno polovini od ukupnog broja stanovništva te zemlje.

Izvor: Agencije