SAD nudi pomoć pri osiguravanju ZOI u Rusiji

Rusija se suočava s prijetnjama terorističkim napadom za vrijeme Olimpijade (Reuters)

Američka vojska je saopćila kako će njene zračne i pomorske snage, uključujući dva broda u Crnom moru, biti stavljene na raspolaganje, ukoliko to bude trebalo, tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju za pomoć Rusiji, koja je suočena s prijetnjama pobunjeničkih grupa da će poremetiti Igre.

Pentagon je saopćio kako američki vojni zapovjednici “provode planiranje i pripreme iz opreza” ako bude zatrebala američka pomoć tokom Olimpijade.

“Sjedinjene Države su ponudile punu podršku ruskoj Vladi u sigurnosnim pripremama za ZOI”, rekao je u saopćenju glasnogovornik Pentagona, viceadmiral John Kirby.

Upozorenje State Departmenta

“Zračna i pomorska sredstva, uključujući dva broda u Crnom moru, bit će na raspolaganju za svaki slučaj u podršci ruskoj Vladi i uz konsultacije s njom, ako to ona bude tražila”, dodao je on.

Pentagonovo saopćenje izdato je isti dan kada su se dva muškarca, za koje su pobunjeničke grupe rekle da su izveli samoubilačke napade u južnoj Rusiji, pojavili na videosnimci, upozoravajući ruskog predsjednika Vladimira Putina da očekuje “poklon” na ZOI u Sočiju od “boraca koji će slijediti nakon njih”.

Američki State Department upozorio je Amerikance koji namjeravaju prisustvovati Igrama da paze na svoju sigurnost zbog moguće opasnosti od terorizma.

No, zbog smještaja Sočija i sigurnosnih mjera koje su u njemu poduzele ruske vlasti, većina američkih obavještajnih stručnjaka smatra kako bi se eventualni teroristički napadi najvjerojatnije desili izvan Sočija.

Izvor: Agencije