Hiljade Ukrajinaca i dalje na ulicama Kijeva

Nekoliko hiljada demonstranata u Kijevu ne odustaje od protesta ispred zgrade Vlade.

Tokom noći s ponedjeljka na utorak, u glavnom gradu Ukrajine odjekivale su snažne eksplozije, dok su demonstranti bacali molotovljeve koktele na policiju, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Policija je u utorak prozvana da je u ime vladajućih počela koristiti bojevu municiju.

U protekla tri dana, nekih 1.500 demonstranata zatražilo je medicinsku pomoć od volontera prve pomoći, takođe pristalica opozicije, iz straha da bi u slučaju odlaska u bolnicu mogli biti uhapšeni.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je danas da je uhapšeno 50 aktivista zbog učešća u sukobima sa policijom u proteklih par dana u Kijevu.

U saopštenju se navodi da je 26 aktivista zadržano u pritvoru, a da su tužbe podnesene protiv 22 osobe, prenosi AFP. 

Napeto širom države

Osim Kijeva, napeto je i u drugim gradovima Ukrajine.

Istovremeno, radna grupa zadužena za pronalazak rješenja političke krize pregovara s opozicijom.

Predsjednik Viktor Janukovič poručio je kako je spreman služiti državi dok god ima povjerenje građana. Proevropski orjentisani demonstranti i opozicija poručuju mu da je “Povjerenje prokockano”.

Barikada koja je razdvajala policiju i demonstrante je srušena tokom noći, a automobili prevrnuti.

Paljevina i haos na ulicama u blizini zgrade Vlade svjedoče o rastućim tenzijama u Kijevu.

I ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov priznao je da stvari izmiču kontroli.

“Prave se programi, napada se policija, pali se imovina, bacaju molotovljevi kokteli i eksplozivne naprave… Ovo je strašno. To je kršenje evropskih normi. I vjerujem da su i oni koji pozivaju na smirivanje, posebno opozicija na čelu s Vitalijem Kličkom, svjesni da situacija izmiče kontroli”, rekao je Lavrov.

Lavrov smatra da se međunarodna zajednica ne smije miješati u krizu, te da se ona mora riješiti dijalogomopozicije i Vlade.

Opozicija: Janukovič ne želi otići

Na dijalog je sinoć pozvao ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

“Pozivam na dijalog, na kompromis, na mir u našoj voljenoj zemlji. Vjerujem u Ukrajince. Vjerujem u mudrost naših ljudi. I spreman sam služiti ljudima i državi s dobrom vjerom do posljednjeg daha, dok god mi oni vjeruju”, rekao je on.

Opozicija više nije sigurna da se stvari mogu riješiti razgovorima. Bivši ministar unutrašnjih poslova, danas jedan od lidera opozicije, Jurij Lucenko, kaže da predsjednik jednostavno ne želi otići s vlasti.

“Jasno je da Janukovič jednostavno ne želi čuti svoj narod ako mu se obraća mirno, pa ovi ljudi u očaju nastoje doprijeti do njega”, rekao je on.

Lucenko aludira na nasilne grupe demonstranata. Sukobi s policijom rezultirali su velikim brojem povrijeđenih. Medicinsko osoblje zbrinulo je stotinu civila i blizu 60 policajaca.

Izvor: Al Jazeera