Ashton pozdravila referendum u Egiptu

Ashton je izrazila žaljenje zbog nasilnih sukoba sigurnosnih snaga i Mursijevih pristalica, u kojima je bilo i poginulih (EPA)

Većina glasova za novi ustav u Egiptu pokazuje podršku javnosti procesu koji se odvija u toj zemlji, rekla je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.

EU ne može dati dublju procjenu provedbe referenduma ili potvrditi tvrdnje o nepravilnostima, no ne izgleda da bi one imala bitan utjecaj na ishod”, ocijenila je Ashton u izjavi koju je objavio njen ured, navodi Hina.

Visoka predstavnica EU-a je izrazila žaljenje zbog nasilnih sukoba sigurnosnih snaga i pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, u kojima je bilo i poginulih.

“Bilježim stepen učešća koji bi mogao biti rezultat događaja uoči referenduma i koji će vlasti morati pobliže razmotriti radi procesa koji predstoje”, kazala ja Ashton.

Dodala je kako primjećuje da je većina glasala za, “što predstavlja jasno prihvaćanje nacrta ustava”.

Na referendumu je učestvovalo 38,6 posto glasača, a za nacrt ustava ih se izjasnilo 98 posto.

Ashton je u svojoj izjavi pozdravila činjenicu da novi ustav štiti temeljne slobode i prava, poput prava na slobodu izražavanja i ženskih prava.

Bojkot Muslimanske braće

Novi ustav zamijenit će ustavni akt koji je svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi potpisao prije nešto više od godinu dana, prethodno odobren na referendumu.

Najvišim pravnim aktom egipatske države će biti ojačane državne institucije koje su se suprotstavljale Mursijevom režimu – vojska, policija i sudstvo.

Mursijeve pristalice i organizacija Muslimanska braća bojkotirali su glasanje i tvrde da su rezultati referenduma namješteni.

Muslimanska braća uz to ističu da će nastaviti svoje gotovo svakodnevne proteste.

Izvor: Agencije