Prvi kineski nosač aviona položio ispite

Prvi kineski nosač aviona je 'prepakovani' i nedovršen nosač iz sastava snaga bivšeg Sovjetskog saveza (Reuters)
Prvi kineski nosač aviona je 'prepakovani' i nedovršen nosač iz sastava snaga bivšeg Sovjetskog saveza (Reuters)

Prvi kineski nosač aviona, nazvan “Liaoning”, uspješno je završio premijernu plovidbu Južnokineskim morem i vratio se u kinesku luku Kingdao poslije višednevnog puta, objavili su kineski mediji.

Nosač aviona proveo je 37 dana na plovidbi Južnokineskim morem, na kojem je testiran njegov borbeni sistem, uz “postignute očekivane ciljeve”, prenosi agencija AP.

“Liaoning” je napustio luku 26. studenog i uputio se na prvu plovidbu od kada je isporučen mornarici kineske Narodnooslobodilačke vojske 2012. godine.

Vježba je izvedena kod ostoka Hainan, a analitičari naglašaju da su ovo bili prvi kineski manevri brodovima kakve koristi i Američka mornarica.

Serija testova

Tokom plovidbe oficiri i vojnici na brodu završili su seriju sveobuhvatnih testova, uključujući plovidbu nosača aviona na otvorenom moru, uz mjerenje brzine u dubokim vodama.

Nosač aviona je plovio, u pratnji dva razarača i dvije raketne fregate, Južnokineskim morem i tom je prilikom testirano više od 100 indikatora borbenog sustava pod simuliranim borbenim uslovima, navodi Global Times.

Prvi kineski nosač aviona je, zapravo, “prepakovani” i nedovršen nosač iz sastava snaga bivšeg Sovjetskog saveza, koji je Kina kupila od Ukrajine.

Kina je redovno povećavala godišnji vojni proračun u posljednje dvije decenije, a kineski admirali planiraju razviti snažnu mornaricu, radi odbrane sve većih ekonomskih interesa ove zemlje, ali i zbog spora s Japanom u Istočnokineskom moru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO