Kerry pokušava ‘pogurati’ mirovne pregovore

John Kerry vjeruje kako je 'mir moguć danas, jer su oba lidera preduzeli važne korake ka postizanju mira' (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry stigao je u četvrtak u desetu posjetu Jerusalemu i Ramallahu otkako je u februaru prošle godine stupio na dužnost, te će se tamo sastati sa izraelskim i palestinskim liderima, kako bi iz zastoja “pogurao” mirovne pregovore Izraela i Palestine.

Najveća prepreka i dalje je izgradnja izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji, kao i porast nasilja u proteklim mjesecima, no devetomjesečni rok, koji je Kerry postavio za donošenje makar okvirnog sporazuma, ističe u aprilu.

Kerry je u Jerusalemu izjavio kako se bliži vrijeme kada će lideri obje strane morati donijeti teške odluke, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, s druge strane, kritizirao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, zbog, kako je rekao, izjednačavanja oslobođenih zatvorenika s herojima.

Netanyahu je izjavio kako je “narod Izraela spreman sklopiti mir”, ali kazao da i “palestinska strana mora biti podjednako spremna na to”.

Važni koraci prema miru

“Mir znači prekid provokacija, borbu protiv terorizma i njegovu osudu. Mir znači priznanje Izraela kao nacionalne države izraelskog naroda. To znači uvažavanje izraelskih bezbjednosnih potreba i spremnost da se jednom za sva vremena prekine konflikt. Ako namjeravamo uspjeti u tome, predsjednik Abbas mora odbaciti teror i prihvatiti mir. Nadam se da neće ponovo propustiti priliku da Palestincima i Izraelcima pruži bolju budućnost”, poručio je Netanyahu.

Kerry vjeruje kako je “mir moguć danas, jer su oba lidera, premijer Netanyahu i predsjednik Abbas, preduzeli važne korake ka postizanju mira”.

“Ne ignoriram pritom teškoće koje je premijer nabrojao, jer su one realne. Ipak, na dobrom smo putu i siguran sam da su obojica spremna učiniti više. U sedmicama i mjesecima koji dolaze obje strane će morati donositi teške odluke kako bi osigurale da mir ne bude više samo mogućnost, nego realnost za Izraelce i Palestince – i sada i u budućnosti”, ukazao je Kerry.

Tokom svog desetog putovanja na Bliski istok u samo 10 mjeseci Kerry bi trebao ponovo pokušati pomoći pregovorima koji su pokrenuti u julu, nakon trogodišnjeg zastoja, a koji se odvijaju u atmosferi stalnog nepovjerenja dviju strana, koje ne dozvoljava istinski napredak.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Izrael je tokom prošle noći oslobodio 26 palestinskih zatvorenika u okviru sporazuma o obnovi mirovnih pregovora. To je treća od ukupno četiri planirane faze oslobađanja zatvorenika koji služe dugogodišnje zatvorske kazne. 

Published On 31 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO