Irak pokrenuo ofenzivu protiv Al-Kaide

Vojska javlja da se u Ramadi vode ogorčene borbe, ne dajući detaljnije podatke o tome (EPA)

Iračke Vladine snage i pridružene plemenske milicije pokrenule su u nedjelju sveobuhvatnu ofenzivu radi protjerivanja boraca Islamske države Iraka i Levanta, koja je povezana s Al-Kaidom, iz grada Ramade, zapadno od Bagdada, doznaje se u iračkim vojnim krugovima.

Od kraja prosinca ISIL drži dijelove Ramade, glavnog grada pretežno sunitima naseljene provincije Anbar.

Ovaj pokret kontrolira i središte obližnjeg grada Falluje, prenosi Tanjug agenciju AP.

Vojska javlja da se u Ramadi vode ogorčene borbe, ne dajući detaljnije podatke o tome.

Nedavno su sukobi izbili u toj regiji kada su snage sigurnosti pokrenule napad na tabor sunitskih protuvladinih prosvjednika.

Diplomati zovu na nacionalno pomirenje

Od tada traju sukobi vojske i plemena koja su joj odana s protuvladinim borcima i drugim plemenima. Sukobi su se proširili na dva bivša uporišta sunitske pobune, Ramadi i Falluju.

Diplomati, među kojima i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, pozvali su iračke vlasti na politiku nacionalnog pomirenja radi okončanja sukoba, ali premijer Nouri al-Maliki je rekao da sukobi nisu posljedica unutrašnjih problema, već stranih snaga u zemlji.

U nedjelju je oko 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, u blizini grada Bakuba, naoružana grupa otvorila vatru na kontrolni punkt jedne provladine sunitske plemenske milicije, ubivši lokalnog vođu i četvoricu njegovih pomoćnika.

Time je broj mrtvih u Iraku od početka siječnja povećan na 364.

Tu miliciju su svojevremeno oformile američke snage na vrhuncu iračkih sukoba, a nju ostale grupe naklonjene Al-Kaidi smatraju izdajničkom.

Nekoliko sati prije početka akcije, Maliki je obećao nastavak borbe “za eliminaciju terorizma”, ali je također ostavio otvorena vrata za svako političko rešenje.

Maliki o ‘đavolskim i izdajničkim’ zemljama

Irački premijer je u nedjelju optužio arapske “đavolske i izdajničke” zemlje za ulogu u nasilju koje svakodnevno pogađa zemlju, ali ih nije naveo, prenosi Hina.

On je kazao da bombaši samoubojice u Irak dolaze iz Maroka, Libije, Jemena, ali nije precizirao koje zemlje podržavaju takve snage.

“Irak je na meti nekih zemlja koje podržavaju terorizam i zlo”, rekao je Maliki u govoru u Nasiriji na jugu zemlje. 

“Svijet je na našoj strani: Vijeće sigurnosti UN-a, Europska unija i većina arapskih zemalja, osim nekoliko đavolskih i izdajničkih zemalja”, dodao je.

Prema podacima UN-a, prošle godine je u sukobima u Iraku ubijeno 8.868 ljudi, što je najviše od 2007. godine.

Izvor: Agencije