Četvrta optužnica protiv Muhameda Mursija

Bivši predsjednik trebao bi se pojaviti u sudnici 28. januara zbog masovnog bijega iz zatvora u 2011. godini (AP)

Svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi suočit će se sa suđenjem pod optužbama za uvredu pravosuđa, saopćio je u nedjelju sudski izvor, u nagovještaju da egipatske vlasti ne namjeravaju oslabiti svoju kampanju gušenja pokreta Muslimanska braća.

Ovo je četvrto suđenje s kojim se suočava Mursi od njegovog svrgavanja od vojske u julu prošle godine, nakon masovnih protesta protiv njegove jednogodišnje vlade.

On i još 25 ostalih optuženi su za vrijeđanje pravosuđa, saopćio je izvor, prenosi Reuters.

Egipatske prelazne vlasti pojačale su pritisak na Muslimansku braću, grupu koju su označile kao “terorističku organizaciju”.

Do sada je uhapšeno na hiljade čelnika ovog pokreta, pod optužbom za nasilje. 

Muslimanska braća, svojevremeno najorganiziraniji egipatski politički i vjerski pokret, koji je pobijedio na pet uzastopnih izbora, negira svaku vezu s nasiljem i optužuje vojsku da je izvela puč.

Politički plan

Bivši predsjednik trebao bi se pojaviti u sudnici 28. januara zbog masovnog bijega iz zatvora u 2011. godini.

On se, također, suočava s optužbama u vezi s ubistvima demonstranata i saradnje s palestinskom grupom Hamas u “provođenju terorističke urote protiv Egipta”.

Egipatska prelazna vlada nastoji provesti politički plan koji bi doveo do predsjedničkih i parlamentarnih izbora u ovoj godini, a vojni komandant, general Abdul Fattah al-Sisi, smatra se vjerovatnim predsjedničkim kandidatom.

Egipćani su ove sedmice usvojili nacrt novog ustava s većinom od 98,1 posto glasova na referendumu, koji je pokret Muslimanska braća bojkotirao.

Izvor: Agencije