Sporni informatički tečajevi u Indiji

Bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden u Indiji je pohađao brze tečajeve informatike, uključujući satove tzv. etičkog hakiranja, što mu je vjerojatno pomoglo da dobije posao u NSA. On je samo jedan od tisuća stranaca koji zbog ovakvih tečajeva dolaze u New Delhi.

Za hakiranje vam nije potrebna vrhunska oprema, niti morate biti genijalac. Stručnjak za IT sigurnost Rajshekhar Murthy kaže da vam je za to, bez obzira na to da li u svrhu jačanja sigurnosti ili krađe podataka, dovoljan laptop, ili čak samo da se nađate na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Tisuće privatnih koledža

“Jednostavnim hakiranjem može se provaliti u sustave kompanija i nanijeti znatna šteta. Ali, za složeno hakiranje definitivno su vam potrebne mnoge vještine”, kaže Murthy iz indijskog konzorcija Infosec.

A te vještine lako se stječu u Indiji, na jednom od tisuća privatnih informatičkih koledža. To je ono što je u ovu zemlju privuklo i Edwarda Snowdena, bivšeg suradnika američke NSA.

“Edward Snowden je, da nije došao ovamo, mogao otići na neko drugo mjesto, ili sam naučiti sve te vještine”, kaže Rohit Aggrawal iz Instituta Koenig.

Ovaj koledž izdvaja to što ga pohađa veliki broj stranaca.

“Svi ovi tečajevi nisu lako dostupni u njihovoj zemlji. Zbog činjenice da smo globalni centar za obrazovanje u području informatike, u Indiju dolaze studenti iz cijelog svijeta. Zato redovno organiziramo ove tečajeve”, pojašnjava Aggrawal.

Ono što je ovdje naučio vjerojatno je pomoglo Snowdenu da dobije posao u Agenciji. Sve više ljudi privlači ideja o poboljšanju informatičkog znanja s ciljem pronalaženja boljeg posla. Zato je ova industrija danas pet puta veća nego prije pet godina.

“Samo New Delhi privlači tisuće stranih studenata, koji dolaze na brze, jednotjedne ili dvotjedne tečajeve. Većina se vraća u svoje zemlje, kako bi dobili unaprijeđenje ili našli bolji posao. Ali, neki smatraju da se takvo znanje lako može zlouporijebiti, kao u Snowdenovom slučaju, i da je industriji potreban pažljiviji nadzor”, javlja reporter Al Jazeere Faiz Jamil.

‘Divlji zapad’

“To je kao Divlji zapad”, kaže stručnjak za zakone o internetu Pavan Duggal.

On smatra da je nedostatak propisa učinio ove koledže dostupnim svima i da bi trebale postojati smjernice o tome tko smije pohađati potencijalno opasne tečajeve.

“Mora postojati strukturiran pristup, kako bi ove institucije postale arsenali daljnjeg razvoja i zaštite sigurnosti na internetu, a ne municija u rukama potencijalnih cyber kriminalaca”, kaže Duggal.

Ali, Aggrawal tvrdi da se svako znanje može zloupotrijebiti.

“Mogle bi postojati stotine stručnjaka koji su kod nas stekli vještine i koji bi mogli pomoći da se zaštitimo od budućih Edwarda Snowdena”, smatra on.

Indija ne planira uvođenje novih propisa i strani studenti nastavljaju dolaziti kako bi stekli informatičko znanje. A šta će s njim učiniti, odlučit će kad se vrate kući.

Izvor: Al Jazeera