Počela deportacija selefija iz Dammaja

Izvor u jemenskom Ministarstvu odbrane kaže da je vojska preuzela sva područja koja su prethodno držale selefije (Al Jazeera)

U žestokim sukobima jemenske vojske i osumnjičenih pripadnika Al-Kaide u centralnoj jemenskoj provinciji Bayda poginulo je pet vojnika.

S druge strane, selefijske grupe počele su napuštati grad Dammaj i premještati se u pokrajinu al-Hudayda na sjeveru zemlje. To je dio mirovnog sporazuma između selefija i šiitskih Huta.

Selefije iz grada Dammaj, iz pokrajina Saada na sjeveru Jemena, sele se u pokrajinu al-Hudayda.

Nekoliko desetaka kamiona i automobila već je napustilo to mjesto.

Dogovoreno iseljavanje

Iseljavanje je dogovoreno nedavnim sporazumom o prekidu vatre, koji su pomoću Državne komisije za posredovanje potpisale selefije i šiiska grupa Huti, pod čijom je kontrolom sada cijela pokrajina Saada.

Aktivista za ljudska prava Majid al-Mazhajy  je kazao: ”Ne možemo reći da su selefije dobrovoljno napustili Dammaj. Vodili su brojne bitke sa nadmoćnim Hutima, koji su više puta opsjedali pojedine dijelove grada. Odgovorni su za ono što se desilo u Dammaju”.

Izvor u jemenskom Ministarstvu odbrane kaže da je vojska preuzela sva područja koja su prethodno držale selefije, ali ne i ona koje su pod kontrolom Huta.

To je naišlo na žestoke kritike političkih stranaka i organizacija za ljudska prava, koje su ovakav odnos prema selefijama nazvale “protjerivanjem na sektaškoj osnovi”.

“Protjerivanje bez presedana”

”Odgovornost za njihovo protjerivanje snose svi koji su učestvovali, naređivali ili predlagali tu užasnu mjeru, masovno protjerivanje koje je u jemenskoj historiji bez presedana”, ocijenio je Zayd al-Shami, lider Jemenske koalicije za reforme.

Javnost u Jemenu deportaciju selefija smatra udarcem Kongresu za nacionalni dijalog, čiji je konačan cilj građanska država i ravnopravnost svih građana.

Učesnici Kongresa, koji s radom prestaje 25. januara ove godine, događaje u Saadi smatraju diskriminacijom na sektaškoj osnovi.

Šiitska grupa Huti i selefije već se duže vrijeme sukobljavaju u sjevernim dijelovima Jemena.

Pojedini analitičari vjeruju kako je njihovo rivalstvo zapravo indirektni sukob Saudijske Arabije i Irana.

Izvor: Al Jazeera