Smrt Japanca koji se predao tek 1974.

Bivši mlađi poručnik Imperijalne vojske Onoda i tri njegova suborca godinama su se pridržavali naredbe, ne znajući da je rat završio (Reuters)

Hiroo Onoda umro je mirno u svom domu u dobi od 91. godine, a ono po čemu će ga u domovini Japanu pamtiti je činjenica da se i nakon kraja Drugog svjetskog rata nastavio boriti u džunglama Filipina i da se predao tek 1974. godine.

Onoda je rođen 1922. godine, a u vojsku je pozvan u decembru 1942, gdje je služio kao redov u pješadijskom puku, da bi kasnije završio vojnu školu i postao obavještajni oficir.

Obavještajnog oficira i stručnjaka za gerilsko ratovanje Onodu japanska je carska vojska 1944. godine poslala na filipinski otok Lubang pored Luzona i naredila mu da se nikada ne smije predati, te da čeka dolazak pojačanja.

Bivši mlađi poručnik Imperijalne vojske Onoda i tri njegova suborca godinama su se pridržavali naredbe, ne znajući da je rat završio.

O njihovom postojanju filipinska je vojska dobila podatke kada se 1950. jedan vojnik odlučio predati i vratiti se u Japan. Filipinci su iz aviona bacali letke kojima su obavještavali Onodu da je rat gotov, no on i njegovi suborci su sumnjali da se radi o propagandi, pa su nastavili sa špijuniranjem filipinskih vojnih postrojenja i sa povremenim napadima.

Uzaludni pozivi

Nakon smrti još jednog vojnika, filipinske i japanske vlasti nastavile su potragu koja je prekinuta 1959. godine, jer se smatralo da su japanski vojnici umrli u džungli. Međutim, oni su opet napali 1972. godine, a u akciji protiv filipinskih vojnih snaga ubijen je posljednji Onodin vojnik.

Iz Tokija su tada pozvali članove njegove porodice da ga uvjere da se preda, ali uzalud.

Njega je 1974. godine slučajno sreo mladi putnik, koji ga je pokušao nagovoriti da se vrati u Japan, što je Onoda odbio sa obrazloženjem da za to nema odobrenje višeg oficira.

Kada se za to saznalo, japanske vlasti su pronašle Yoshimija Taniguchija, koji je bio Onodin direktni pretpostavljeni za vrijeme rata i poslali ga na Lubang.

Taniguchi je obukao uniformu tada već nepostojeće vojske i Onodi izdao naređenje da prekine sva ratna dejstva.

Niz monografija

Pod pritiskom Ministarstva vanjskih poslova Japana ovaj vojnik je bio pomilovan i vratio se u domovinu.

Po povratku u Japan je na konferenciji za novinare rekao da je tokom boravka u džungli na umu imao samo jednu stvar – provesti naredbu da se bori.

Onoda je posljednjih godina živio na ranču u Brazilu, gdje je osnovao organizaciju Škola prirode, čiji je glavni cilj bio socijalizacija mladih naraštaja kroz upoznavanje sa prirodom.

Napisao je niz monografija i knjiga posvećenih pitanjima Drugog svjetskog rata, a njegova najpoznatija knjiga je autobiografija „Ne predaj se: Moj tridesetogodišnji rat“.

Onoda je bio jedan od desetina vojnika koji su po cijeloj Aziji nastavili živjeti i ratovati ne vjerujući da je rat završio kapitulacijom Japana 15. avgusta 1945. godine.

Izvor: Agencije