Počelo suđenje optuženim za ubistvo Haririja

Suđenje u odsustvu četvorici članova Hezbollaha optuženim za ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja 2005. godine započelo je u sudu Ujedinjenih naroda u četvrtak.

Devet godina nakon velikog bombaškog napada u Bejrutu, kada je poginuo milijarder Hariri, počeo izlazak sirijskih snaga iz Libana, te tri godine od početka rata u Siriji, tužitelji konačno predstavljaju svoj slučaj u predgrađu holandskog Haga.

Eksplozija na obali 14. februara 2005. godine usmrtila je 22 osobe, uključujući i velikog protivnika Damaska Haririja i ranila 226 osoba, a dovela je i do uspostavljanja Specijalnog tribunala Vijeća sigurnosti UN-a za Liban 2007. godine.

Premda su u početku za napad okrivljavani libanski generali bliski Siriji, sud je 2011. godine izdao naloge za hapšenje Mustafe Badreddinea (52), Salima Ayyasha (50), Husseina Oneissija (39) i Assada Sabre (37), članova šiitskog pokreta Hezbollah koji ima podršku zvaničnog Damaska.

Protiv petog osumnjičenog, Hassana Habiba Merhija (48), optužnica je podnijeta prošle godine i njegov slučaj u narednom periodu može biti pridružen aktuelnom suđenju.

Ovaj tribunal je jedinstven u međunarodnom pravu jer je uspostavljen da procesira počinitelje napada i to može raditi u njihovom odsustvu.

Četiri osumnjičena su optužena po devet tačaka, među kojima su zavjera za počinjenje terorističkog napada, ubistvo i pokušaj ubistva.

Hariri bio pod prismotrom

Glavni tužitelj Norman Farrell naveo je u optužnici kako su Badreddine i Ayyash „držali Haririja pod prismotrom“ prije samoubilačkog napada na Dan zaljubljenih, dok su Oneissi i Sabra navodno izdali lažno preuzimanje krivice kako bi odveli istragu u drugom pravcu.

Hariri, libanski sunitski premijer Libana sve do ostavke u oktobru 2004. godine, putovao je kući na ručak kada je bombaš samoubica detonirao kombi pun eksploziva, jačine jednakoj eksploziji 2,5 tona TNT-a, dok je pored njega prolazio konvoj vozila.

Kasnije je u ured Al Jazeere videosnimak dostavio čovjek koji je „lažno tvrdio da je bombaš samoubica u ime izmišljene grupe ‘Pobjeda i Džihad u Velikoj Siriji'“, naveli su tužitelji.

Oni će pokušati dokazati da je umiješanost optužene četvorke uz pomoć zapisa navodnih telefonskih razgovora prije, tokom i nakon napada.

Vincent Courcelle-Labrousse, Oneissijev advokat kojeg je imenovao Sud, za agenciju AFP je kazao kako „postoji velika disproporcija između sredstava, vremena i finansijskih resursa tužiteljstva i odbrane“.

„Mi moramo braniti optužene, koji čak nisu ovdje i sa kojima nismo imali nikakav kontakt.“

Izvor: Agencije