Žestoka rasprava oko pravosudnog sistema

Turski čelnici predlažu novi zakon kojim bi se pojačala kontrola nad pravosuđem. Smatra se da je to reakcija na korupcijski skandal u koji su umiješani mnogi saveznici premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Na sastanku odbora turskog Parlamenta je viđeno guranje, vika, pa čak i udarac nogom jednog parlamentarca usmjerenog na sudiju Omera Eminagaoglua, izvijestila je reporterka Al Jazeere Anita McNaught.

On predstavlja turske sudije, a bio je pozvan nakon što je Vlada najavila da želi veću kontrolu nad pravosuđem. Sudija Eminagaoglu protivi se promjeni, ali zbog svađe zastupnika, nije uspio govoriti.

Vlada u defanzivi

Advokat Celal Ulgen je rekao: “To je pokazalo kakva demokratija i kakav sistem vladaju u Turskoj. Ne primjenjuje se moć zakona, nego zakon moći. Tuča u Parlamentu bila je jasan pokazatelj toga. To je žalosna situacija.”

Nakon što se 17. decembra saznalo za opsežnu istragu o korupciji i mitu, Vlada je prešla u defanzivu. Preraspodijelila je oko 2.000 policajaca te promijenila zapovjedne lance, čime su zamrznute istrage o korupciji.

“Najnovije promjene pravosudnog sistema koje je predložila Vlada izazvale su žestoku nacionalnu raspravu. Uspije li Vlada progurati te promjene, to će značiti da će jedno od najviših pravosudnih tijela u Turskoj, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, odgovorno za imenovanja i suđenje sudijama i tužiteljima, u potpunosti pasti pod kontrolu Vlade”, izvijestila je McNaught.

Nakon pobjede na referendumu o ustavnim promjenama 2010. godine, Erdogan je rekao da je njegova Vlada Vijeće učinila nezavisnim, ali sad pokušava poništiti te promjene. Premijer kaže da se bori protiv paralelne države unutar turske birokratije.

Gulenov ‘džemat’

No, ta ista grupa – pokret Gulen, poznata i kao “džemat”, pomogla je Erdoganovoj Vladi da uništi moć vojske u slučaju “Ergenekon” – procesima za zavjeru i planiranje državnog udara.

“Svjedočimo vrlo bazičnoj borbi za vlast. Do prije dva mjeseca su ‘džemat’ i Vlada sarađivali u antidemokratskim djelima. Ali, onda su se njihovi interesi sukobili i napali su jedni druge. Cilj obje strane je da eliminira onu drugu. To je pravi rat”, ocijenio je advokat Ulgen.

Predsjednik Turske Abdullah Gul pokušava sklopiti primirje te se sastao s vođama opozicijskih stranaka. Ni oni nisu ljubitelji Gulenovog ‘džemata’. No, ne žele Vladi dati dodatnu vlast, ponajmanje nad pravosuđem.

Istrage za korupciju možda za sada jesu zaustavljene, ali i dalje predstavljaju prijetnju Vladinom ugledu i njenoj političkoj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Jedan je zastupnik skočio na stol i nogom udario protivnika, dok su se drugi međusobno udarali šakama i hrvali, a zrakom letjele plastične boce vode, fascikli s dokumentima pa i jedan iPad.

11 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO