Vlada Tajlanda neće mijenjati datum izbora

Uprkos pritisku demonstranata, tajlandska Vlada ne odstupa od planiranog datuma izbora 2. februara. Također, tvrdi da nestaje podrška demonstracijama, koje sad traju već treći dan, izvijestio je Scott Heidler, novinar Al Jazeere.

Napori demonstranata u Bangkoku da spriječe izbore i natjeraju Vladu na ostavku se nastavljaju. Protuvladini demonstranti i dalje okupiraju nekoliko vrlo prometnih raskrsnica u gradu. Zadržali su tempo te su ljude i konvoje usmjeravali ka Vladinim zgradama.

U nasilju tokom protekle noći povrijeđena su dva demonstranta te je odjeknula eksplozija u praznoj kući opozicionog lidera. Neki smatraju da je cilj nasilja preplašiti demonstrante i spriječiti ih da učestvuju u demonstracijama.

“Prema onome što vidim, nasilje dolazi od Vladinih pristalica”, kazala je jedna učesnica demonstracija.

Demonstranti ostaju na ulici

“Prilično daleko od centra Bangkoka, privremena premijerka Yingluck Shinawatre predsjedavala je sastankom u sjedištu komandi zračnih snaga, na kojem je razgovarano o mogućoj odgodi općih izbora zakazanih za 2. februar. Pozvala je lidere opozicije i demonstranata, ali se nisu pojavili”, izvijestio je Heidler.

Nakon samo dva sata razgovora, premijerka je izjavila da neće mijenjati datum. Izborna komisija je u više navrata pozivala Vladu da odgodi glasanje. Za stolom je bio njen generalni sekretar. Kako nijedna strana ne odstupa, demonstranti, za sada, ostaju na ulici. No, neki smatraju da je bilo dosta.

Politički analitičar Chris Baker je rekao: “Tokom proteklih nekoliko dana vidjeli smo da se javno mnijenje u Bangkoku počelo značajno mijenjati. Mnogim ljudima koji su ranije podržavali proteste, mrzili zakon o amnestiji, koji ne vole premijerku, ne sviđa se ovakva blokada grada.”

Malo je u sumnje u to da će stranka premijerke pobijediti na izborima. No, ako se ova politička blokada nastavi, ona će svoj novi mandat početi u zemlji koja je još oštrije podijeljena.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO