SAD hakirao 100.000 stranih kompjutera

Kineska vojska je bila na meti špijuna (Reuters)
Kineska vojska je bila na meti špijuna (Reuters)

Američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) postavila je u skoro 100.000 kompjutera širom svijeta špijunske programe, ali ne i u Sjedinjenim Američkim Državama, piše New York Times.

NSA je na ovaj način špijunirala kinesku i rusku vojsku, trgovinske grupe Evropske unije i agencije u Saudijskoj Arabiji, Indiji i Pakistanu.

Američki dnevni list se poziva na dokumente agencije NSA, računarske stručnjake i američke zvaničnike u izvještaju o upotrebi tajne tehnologije, koja se služi radijskim talasima da bi se stekao pristup računarima koje su druge zemlje pokušale da zaštite od cyber napada.

Ta mreža softvera, također, može da formira digitalni put preko koga mogu da se pokrenu cyber napadi, navodi se u izvještaju lista.

‘Aktivna odbrana’

New York Times je naveo da se tehnologija koju agencija koristi više godina oslanja na radijske talase, koji mogu biti prenošeni s minijaturnih strujnih kola i USB kartica tajno ubačenih u računare.

NSA taj postupak naziva “aktivna odbrana”.

Među najčešćim metama američke cyber komande i NSA-e bila je, prema navodima američkog lista, kineska vojska.

SAD optužuje kinesku vojsku da redovno vrši napade na američke industrijske i vojne mete, često da bi krala tajne ili intelektualnu svojinu.

Kada su kineski cyber napadači postavili slične programe u kompjuterske sisteme američkih kompanija ili državnih agencija, američki zvaničnici su protestovali, navodi list.

NSA navodi kako nije koristila ovu tehnologiju na kompjuterima u SAD-u.

“Aktivnosti NSA-e su usmjerene i konkretno postavljene protiv validnih stranih obavještajnih ciljeva i samo protiv tih ciljeva, kao odgovor na potrebe prikupljanja obavještajnih podataka”, rekla je glasnogovornica agencije NSA za New York Times.

‘Ne krademo trgovinske tajne’

“Mi ne koristimo obavještajne kapacitete u inostranstvu da krademo trgovinske tajne stranih kompanija u ime američkih kompanija, niti dajemo podatke koje prikupimo američkim kompanijama, kako bi pojačali njihovu konkuretnost ili pospješili njihovu aktivnost”, rekla je ona.

Dijelovi ovog programa opisuju se i u dokumentima koje je otkrio Edward Snowden, bivši analititičar NSA-e, koji je sada u azilu u Rusiji, navodi list.

Jedan holandski list je ranije objavio mapu koja pokazuje gdje je SAD ubacio špijunske kompjuterske programe, ponekad uz pomoć vlasti tih zemalja. Njemački list Der Spiegel je objavio informacije o tehnološkim proizvodima NSA-e, koji tajno mogu slati i primati signale iz kompjutera, navodi američki list.

Njujorški dnevnik je naveo da neke od ovih detalja nije objavio na zahtjev američkih obavještajnih zvaničnika kada je izvještavao u ljeto 2012. o američkim cyber napadima na Iran.

Kina još nije reagovala na ove navode New York Timesa, ali su kineski zvaničnici ranije govorili da je Kina žrtva međunarodne cyber špijunaže i tražili međunarodnu koordinaciju u postavljanju pravila i kontrole takve špijunaže, navodi agencija AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Španjolski premijer je prilikom susreta s Barackom Obamom izjavio da su objašnjenja u vezi sa špijuniranjem NSA-e bila zadovoljavajuća.

14 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO