Okončan referendum o egipatskom ustavu

Izlaznost je bila slaba na području Aleksandrije, Kaira, Al-Sarkiyye i Dekahliye, dok je prosječna bila na području Kina i Asyuta (AP)
Izlaznost je bila slaba na području Aleksandrije, Kaira, Al-Sarkiyye i Dekahliye, dok je prosječna bila na području Kina i Asyuta (AP)

U Egiptu su u srijedu navečer zatvorena glasačka mjesta na referendumu na kome se odlučuje o novom ustavu zemlje.

U Egiptu je danas bilo mnogo mirnije u odnosu na jučerašnji, prvi dan glasanja koji su obilježili sukobi snaga sigurnosti i pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija i njihova hapšenja, kao i smrt devet ljudi, javio je Reuters.

Policija je danas uhapsila 79 ljudi, pristalica Mursija, koji su protestirali, navodi Tanjug.

Državna televizija je javila da je počelo prebrojavanje glasova, a nezvanični rezultati očekuju se večeras.

Prijelazna vlada je donijela odluku o održavanju referenduma kao prvi od nekoliko plebiscita kojima, kako je najavila, treba da bude ponovo ustanovljen izborni sistem do kraja godine.

Novi ustav zamijenit će ustavni akt koji je svrgnuti predsjednik Mursi potpisao prije nešto više od godinu dana, prethodno odobrenom na referendumu.

Bojkot glasanja

Protivnici novog ustava bojkotirali su glasanje, javljaju agencije.

Pripadnici egipatske policije su ranije u srijedu, upotrebom suzavca u Aleksandriji, na sjeveru Egipta rastjerali učesnike demonstracija protiv održavanja referenduma za ratifikaciju novog ustava.

Na istoku Aleksandrije na trgu Al-Saa policija je koristila suzavac kako bi rastjerala okupljene demonstrante, navode očevici, javlja agencija Anadolija.

U aleksandrijskim naseljima Burcul Arab, Amiriyye i Loran su, također, organizirani protesti protiv referenduma, a demonstranti su nosili transparente sa slikom svrgnutog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija sa znakom “Rabia”.

S druge strane, ulicama Aleksandrije kružila su vozila na kojima su postavljene fotografije egipatskog ministra odbrane Abdul Fattaha al-Sisija, te megafoni kojima narod pozivaju na učešće na referendumu.

Izlaznost na referendumu

Izlaznost je bila slaba na području Aleksandrije, Kaira, Al-Sarkiyye i Dekahliye, dok je prosječna bila na području Kina i Asyuta.

Egipatske institucije još nisu objavile zvanične podatke izlaznosti na referendum.

S druge strane, protivnici državnog udara su u provinciji Buhayra organizirali “simbolični referendum”, kao bojkot na zvanični referendum koji se provodi u zemlji.

Tokom dvodnevnog glasanja blizu 160.000 vojnika i 4.576 vojnih patrolnih vozila zaduženo je da u izbornim jedinicama širom zemlje čuva red i mir. Više od 200.000 policajaca će osiguravati biračka mjesta.

‘Uzdržati se od nasilja’

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon je, zbog gubitaka ljudskih života tokom održavanja referenduma u Egiptu, tražio uzdržavanje od nasilja nad drugačijim, te iskazivanje poštovanja prema okupljanjima i slobodi izražavanja u ovoj zemlji.

Odjel za odnose s javnošću Generalnog sekretarijata UN-a navodi da generalni sekretar pomno prati održavanje referenduma u Egiptu.

Ban je tražio da se tokom održavanja referenduma poštuje pravo okupljanja, pravo na slobodu, ali i da se bude dalje od nasilja, te da svi Egipćani osiguraju mirno i transparentno održavanje referenduma.

On je tražio od svih strana u Egiptu da se drže dalje od nasilja nad drugačijima, te rekao da će UN nastaviti braniti ljudska prava egipatskog naroda i demokratske principe.

Kao rezultat intervencije na bojkot zbog provođenja referenduma za novi ustav u Egiptu, smrtno je stradalo 11 osoba, a više od 20 ih je povrijeđeno.

Referendum je prvo glasanje u Egiptu od kako je vojska 3. jula prošle godine svrgnula demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO