Nove žrtve sukoba pobunjenika i ISIL-a

Sirijske sjeverne i istočne teritorije pod kontrolom pobunjenika su žarišta najžešćih sukoba od početka skoro trogodišnjeg rata (Reuters)
Sirijske sjeverne i istočne teritorije pod kontrolom pobunjenika su žarišta najžešćih sukoba od početka skoro trogodišnjeg rata (Reuters)

U eksploziji automobila bombe na sjeveru Sirije u srijedu je poginulo najmanje 26 ljudi, uglavnom pobunjenika, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Eksplozija se dogodila u gradu Jarablos u provinciji Halepu koja je posljednjih dana poprište žestokih borbi između boraca iz pokreta Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) i rivalskih pobunjenika.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman kaže za AFP da je samoubilački napad najvjerovatnije izazvao ISIL i da su među žrtvama i tri civila.          

Nekoliko sati ranije hicima iz vatrenog oružja ubijen je komandant ISIL-a u gradu Saraqib u oblasti Idlib.

Rami Abdel Rahman je kazao za AFP da je u napadu vatrenim oružjem “ubijen Belgijanac Abu Bara, komandant ISIL-a u gradu Saraqib u oblasti Idlib”.

Dodao je da su se pripadnici “islamskih brigada infiltrirali u grad i stacionirali u jednoj zgradi, odakle su otvorili vatru na Abu Baru”. Tom prilikom su ubili jednog borca ISIL-a i ranili drugog.

Dvije eksplozije

Saraqib je najznačajnije uporište grupe Islamske države u Idlibu, gdje već danima traju borbe između pripadnika ove grupe i pobunjeničkih boraca.

Abdel Rahman je naveo da je Abu Bara, belgijski državljanin alžirskog porijekla, zaprijetio napadima auto-bombama u slučaju nastavka borbe između pripadnika islamske države i boraca sirijske opozicije.

Aktivisti navode da su se zapravo dogodile dvije eksplozije na mjestima koje pobunjenici koriste kao baze, jedna kod poljoprivredne škole, a druga u blizini zatvora.

Trećeg januara pobunjeničke grupe Islamski front, Sirijski revolucionarni front i Mudžahedinska armija pokrenule su ofanzivu protiv boraca iz ISIL-a u nekoliko oblasti na sjeveru Sirije.

Sirijske sjeverne i istočne teritorije pod kontrolom pobunjenika su žarišta najžešćih sukoba od početka skoro trogodišnjeg rata, a više stotina osoba je poginulo u višednevnim sukobima između saveza pobunjeničkih grupa i Islamske države Irak i Levant koja je povezana s Al-Kaidom.

Život u opsadi

Oko 245.000 Sirijaca žive u opsadi u svojoj zemlji i suočavaju se s ekstremnim teškoćama, među kojima je velika nestašica hrane, izjavila je u srijedu u Kuvajtu Valerie Amos, koordinatorica UN-a za humanitarne poslove.

“Djeca, žene i muškarci uhvaćeni su u zamku, izgladnjeli i bolesni. Izgubili su svaku nadu u sposobnost međunarodne zajednice da im pomogne”, dodala je ona.

“Opsada je postala ratno oružje”, izjavila je zvaničnica UN-a, navodi agencija Fena.

Cilj konferencije u Kuvajtu je da sakupi 6,5 milijardi dolara, što je suma koju je UN prezentirao kao najveću u njegovoj historiji za neku vanrednu situaciju, kako bi 13 miliona Sirijaca, koji su već tri godine u ratu, moglo da dobije pomoć.

Ugroženost krizom

“Skoro svaki Sirijac je ugrožen krizom, s padom bruto nacionalnog dohotka od 45 posto i monetom koja je izgubila 80 posto svoje vrijednosti”, kazala je Valerie Amos.

Zvaničnica UN-a, koja je posjetila Damask prošle sedmice, kazala je da su uništavanja infrastrukture ugrozila osnovne usluge, među kojima je snabdijevanje vodom, svedeno na pola.

Istražna komisija koju je imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a zaključila je da su ratni zločini, zločini protiv humanosti i teška kršenja ljudskih prava svakodnevni u Siriji, podsjetila je Amos.

“Sve strane u sukobu su pokazale potpunu neodgovornost prema humanitarnim i ljudskim pravima”, naglasila je ona.

“Kada sam posjetila Siriju prije dvije godine, ocijenili smo da je hitna humanitarna pomoć potrebna za milion ljudi”, kazala je ona. Danas je ona potrebna za 9,3 miliona ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sirijski grad pao u ruke boraca povezanih s Al-Kaidom nakon višednevnih sukoba sa suparničkim pobunjeničkim grupama.

14 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO