Izbjegli Afrikanci osuđuju Izrael za rasizam

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je demonstrante da njihovi protesti ne služe ničemu (Getty Images)

Hiljade afričkih žena s djecom protestirale su u srijedu u Tel Avivu protiv izraelskih vlasti koje su im odbile dati izbjeglički status, javlja Fena.

“Mi smo izbjeglice!”, uzvikivali su demonstranti, među kojim su mnogi bili s malodobnom djecom, u naručju ili u kolicima.

S transparentima na kojim je pisalo “Stop rasizmu”, demonstranti su prolazili ispred sjedišta Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Američke ambasade u Izraelu.

Prošle sedmice hiljade afričkih imigranata koje su ušle ilegalno u Izrael demonstrirale su u Tel Avivu, a u Jerusalemu ispred zgrade izraelskog Parlamenta.

Netanyahuovo upozorenje

Oni su osudili odbijanje vlasti da razmotre njihove zahtjeve za azil i slučajeve zatvaranja nekoliko stotina izbjeglica.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ih je upozorio da njihove demonstracije “ne služe ničemu”.

Prema zakonu koji je izglasan 10. decembra, ilegalni imigranti mogu biti smješteni do godinu dana u centru za zadržavanje, bez suđenja.

Izraelske vlasti, koje procjenjuju da trenutno ima oko 52.000 ilegalnih imigranata, pokrenuli su u 2012. godini kampanju koja se završila odlaskom i protjerivanjem 3.920 izbjeglica.

Elektrificirana ograda, koju je Izrael izgradio uz 230 kilometara dugu granicu s Egiptom, znatno je smanjila broj ilegalnih ulazaka sa Sinajskog poluotoka.

Izvor: Agencije