Erdogan objavio rat Gulenovoj imperiji

Erdogan: Imamo jasne principe i ponašamo se u skladu s njima (AFP)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu otvoreni rat onome što je nazvao “imperijom straha” svog rivala Fethullaha Gulena.

Pristalice Gulena, utjecajnog imama koji živi u SAD-u, Erdogan je optužio kao izdajnike koji pod vidom istrage o korupciji pokušavaju izvesti državni udar.

On je apelirao na turske ambasadore širom svijeta da svojim stranim kolegama objasne kakvo je “pravo lice” Gulenove organizacije, kakve su njene želje i ambicije i kakve su “dimenzije opasnosti” koja od nje prijeti, izvještava AFP.

Ovo je prvi put otkad je u decembru izbila kriza da je Erdogan po imenu spomenuo Gulena i njegovu organizaciju Hizmet, podsjeća agencija Tanjug.

Erdogan je ranije u srijedu odbacio navode o povezanosti njegove Vlade i države u pomaganje ilegalnih struktura i organizacija, prenijela je Anadolija.

Nesporazum oko radarskog štita

Turska je prihvatila uvjeravanja da raketni štit NATO-a, u kojem i ona sudjeluje, nije namijenjen i zaštiti Izraela, izjavio je u srijedu zamjenik generalno sekretara NATO-a Aleksander Vershbow.
On je kazao da su primjedbe turskog premijera rezultat nesporazuma oko radara u Turskoj.
Ankara je dodatno umirena nakon raspoređivanja NATO proturaketnih sistema Patriot zbog moguće prijetnje iz Sirije.
U jednoj tajnoj američkoj diplomatskoj bilješci iz 2010. godine kaže se da je Erdogan zabrinut time da bi štit mogao poslužiti za zaštitu Izraela nakon mogućeg napada na iranska nuklearna postrojenja.
Vershbow je rekao kako je bilo “puno nesporazuma” u Turskoj, zbog miješanja radara NATO-a i onoga koji je SAD postavio u Izraelu namijenjenom otkrivanju balističkih raketa iz Irana.
“Mislim da je to pitaje sada riješeno. Možda je to i dalje problem za dio turske javnosti, ali Vlada je sklona proturaketnoj zaštiti”, kazao je Vershbow.
Turska je 2011. godine pristala da se na njenu teritoriju postavi radar za rano otkrivanje kao dio NATO-ovog proturaketnog sistema.

“Neki misle da nam se mogu svetiti za naše čvrste stavove u vezi s napadom na flotilu Mavi Marmara, za našu pomoć Palestini i čvrste stavove u vezi s Egiptom. Neće uspjeti. Navode i neosnovane optužbe da Turska i da naša Vlada pomaže teroriste ili neke ilegalne strukture ne mogu ostati u blizini našeg imena, svi vide i znaju da to nije tačno”, rekao je on tokom obraćanja stranim ambasadorima akreditiranim u Turskoj.

“Trud svih koji nam žele na takav način naškoditi je uzaludan, a oni koji izdaju svoju zemlju sigurno će za izdaju odgovarati. Ambasadori igraju vrlo važnu ulogu kada je u pitanju ispravan prijenos informacija o dešavanjima u Turskoj”, pojasnio je Erdogan.

Bratstvo, saradnja i mir

On je napomenuo da svaka država u kojoj Turska ima diplomatska predstavništva treba znati da je ta zemlja “prijatelj svom prijatelju i da svi mogu biti sigurni u prijateljstvo s nama”.

“Ukoliko pokazujemo posebno zanimanje za neku zemlju, to je u skladu s našim principima. Uvijek ćemo podržavati prijateljstvo, bratstvo, saradnju i mir i ponašati se u skladu s time. Uvijek smo bili i bit ćemo na strani pravde. Nemamo ciljeve i namjere mimo gore pomenutih”, kazao je turski premijer.

Govoreći na 6. ambasadorskoj konferenciji u Ankari, Erdogan je napomenuo da prijedlog uredbe o imenovanju tužilaca nije usmjeren ka pravosuđu u cjelini, nego ka formiranju ilegalnih struktura unutar pravosudnih institucija.

“Stvarno lice takvih struktura mora se predstaviti i na međunarodnom planu”, rekao je on.

Erdogan je kazao da su stvarni razlozi operacija započetih u Istanbulu pod izgovorom borbe protiv korupcije “sada izašli na vidjelo i sada se vidjelo kako su usmjereni ka sabotaži napretka naše zemlje i naše vanjske politike”.

Bez tajni u vanjskoj politici

“Turska nema tajni u vanjskoj politici. Nemamo skrivene namjere i ne ponašamo se tako. Imamo jasne principe i ponašamo se u skladu s njima”, poručio je Erdogan.

On je dodao da pristalice imama Fethullaha Gulena, koji živi u SAD-u, pokušavaju zadati  težak udarac turskoj privredi i da ulažu napore za povećanje kamatne stope, kako bi otežali posao međunarodnim investitorima.

“Što je najvažnije, oni čine sve da pokvare imidž Turske u svijetu”, rekao je Erdogan.

Istraga o korupciji počela je 17. decembra hapšenjem desetina ljudi bliskih Vladi, kao i sinova tri ministra.

Nakon toga Erdogan je rekonstruirao Vladu i angažirao deset novih ministara.

Izvor: Agencije