Racija u uredima fonda za pomoć Siriji

Lokalni mediji su naveli kako je riječ o operaciji u šest gradova protiv pojedinaca za koje se sumnja da su povezani sa Al-Kaidom (Anadolija)

Jedinica turske policije za borbu protiv terorizma izvršila je raciju u uredima humanitarne organizacije na granici ove evroazijske države sa Sirijom, a lokalni mediji su naveli kako je riječ o operaciji u šest gradova protiv pojedinaca za koje se sumnja da su povezani sa Al-Kaidom.

Fondacija za humanitarnu pomoć (IHH) navela je kako je policija u utorak upala u njene urede u južnom turskom gradu Kilisu, na granici sa Sirijom, te privela jednu osobu.

„Ovo smatramo dijelom prljave zavjere“, izjavio je potpredsjednik fondacije Huseyin Oruc, dodavši kako policija nije navela razloge za raciju. Iz IHH negiraju bilo kakve veze sa Al-Kaidom.

„Pomoć IHH-a se dostavlja sirijskim bebama, djeci i onima koji se smrzavaju na hladnoći. Ovo je operacija namijenjena promjenama percepcije o IHH i zaustavljanju dostavljanja pomoći Sirijcima“, navodi se u saopćenju organizacije.

Turski mediji su 1. januara objavili kako su snage sigurnosti zaustavile kamion koji je vozio oružje i municiju na sirijskoj granici i uhapsile tri osobe, među kojima je i jedna iz Sirije.

Vozači su tvrdili kako su nosili pomoć u ime IHH-a, no organizacija je negirala navode, kazavši da su „klevetnički“. Ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala je, također, negirao izvještaje, kazavši kako je kamion prevozio pomoć turkmenskoj zajednici.

Humanitarna flotila

Fond IHH, za koji se smatra da je blizak Vladi Turske, organizirao je flotilu brodova sa humanitarnom pomoći, koja je plovila ka Gazi i na koju su upali izraelski komandosi 2010. godine.

Koordinator IHH-a za medije Serkan Negris u utorak je kazao kako je operaciju u rano jutro pokrenula lokalna protivteroristička jedinica.

„Policija je istjerala naše radnike iz ureda i željela izuzeti naše dokumente i računare“, dodao je.

Novinska agencija Dogan objavila je kako je policija pokrenula protivterorističke racije u Istanbulu i još pet drugih gradova, te privela dvije osobe osumnjičene za veze sa Al-Kaidom.

Turska je održala politiku otvorenih vrata tokom rata u Siriji, čime je osigurala nešto bolje uslove života u područjima pod kontrolom pobunjenika, tako što je propuštala humanitarnu pomoć i primala izbjeglice.

Jačanje radikalnih grupa

Međutim, jačanje grupa povezanih s Al-Kaidom, poput Al-Nusra fronta i Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), u dijelovima sjeverne Sirije nedaleko od granice dovelo je do optuživanja protiv zvanične Ankare da pomaže radikalne grupe, što je premijer Recep Tayyip Erdogan učestalo negirao.

Borci iz pokreta ISIL preuzeli su kontrolu nad gradom Al-Bab u sirijskoj provinciji Halep i ubili 60 ljudi u drugim dijelovima te zemlje, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“ISIL je u ponedjeljak preuzeo kontrolu nad gradom Al-Bab, sjeveroistočno od grada Halepa i zarobio desetine boraca i civila”, rekao je Rami Abdul Rahman iz Sirijske opservatorije, čije je sjedište u Londonu.

On je za agenciju AFP rekao da su borci ISIL-a “putem razglasa sa minareta na lokalnim džamijama pozivali stanovništvo da preda oružje, zato što je ISIL došao kako bi proveo islamski zakon”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO