Objašnjenja SAD-a zadovoljila Rajoya

Rajoy je novinarima rekao da je u vezi sa špijuniranjem zaključio da su objašnjenja bila zadovoljavajuća (Reuters)

Španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je za posjeta predsjedniku SAD-a Baracku Obami da je španjolska Vlada dobila zadovoljavajuće odgovore na pitanja o razmjerima i ciljevima prisluškivanja koje su provodile obavještajne službe SAD-a.

Prošle su godine izvješća da su Sjedinjene Države prisluškivale telefon njemačke kancelarke Angele Merkel i špijunirale čelnike i građane nekih od najbližih saveznika SAD-a, poput Njemačke, Španjolske i Francuske, izazvala oštre kritike u Europi, prenosi Hina.

Očekuju se ograničenja

Obama bi u petak u govoru u Ministarstvu pravosuđa trebao objaviti rezultate preispitivanja praksi prisluškivanja, a očekuje se da će uvesti veća ograničenja u špijuniranju stranih čelnika.

Prilikom sastanka s Obamom u Ovalnom uredu Bijele kuće Rajoy je novinarima rekao da je u vezi sa špijuniranjem, koje je provodila Nacionalna sigurnosna agencija SAD-a (NSA), bio u kontaktu s diplomatima SAD-a u Španjolskoj i s Vladom SAD-a “na drugim razinama”, te zaključio da su “objašnjenja bila zadovoljavajuća”.

“Sve dok nema novih dešavanja i razvoja situacije nemam ništa dodati onome što sam ranije rekao”, izjavio je Rajoy.

Mješavina reformi

Obama se prošlog tjedna sastao s nekoliko zastupnika kongresa SAD-a i sa dužnosnicima obavještajnih agencija SAD-a, kako bi utvrdili reforme obavještajnog sustava SAD-a.

Obamini potezi izravan su rezultat skandala koji je izazvao Edward Snowden razotkrivši tajne špijunske programe agencije NSA-e, čiji je bio suradnik.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je rekao da će Obama vjerojatno ponuditi mješavinu reformi koje bi određivale neka djelovanja koja bi on odobravao i neka koja bi trebala odobrenje Kongresa.

Izvor: Agencije


Povezane

Direktor FBI-ja kaže da bivši djelatnik NSA-e ne može biti smatran zviždačem, jer NSA djeluje legalno i pod nadzorom Kongresa SAD-a.

Published On 09 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO