Ministar odbrane Izraela izvrijeđao Kerryja

'Jedino što nas može spasiti jeste da Kerry dobije Nobelovu nagradu i da nas ostavi na miru', kazao je Ya'alon, prenosi izraelski list (Getty Images)

Izraelski ministar odbrane Moshe Ya'alon nazvao je nastojanje američkog državnog sekretara Johna Kerryja da potakne izraelsko-palestinske mirovne pregovore opsesivnim mesijanstvom, objavio je izraelski list Yedioth Ahronoth.

“Državni sekretar John Kerry, koji je došao k nama s nerazumljivom opsesijom i mesijanskim osjećajem, ne može me podučiti ni jednoj jedinoj stvari o sporu s Palestincima”, kazao je Ya'alon u jednom privatnom razgovoru iza zatvorenih vrata, tvrdi Yedioth Ahronoth.

Prijekor iz Washingtona

Sjedinjene Američke Države prekorile su Izrael zbog komentara ministra odbrane te zemlje Moshe Ya'alona.
“Ako je istina da je to ministar odbrane rekao, to je uvredljivo i nepotrebno, posebno imajući u vidu da SAD podržava napore da Izrael bude bezbjedan”, navodi se u kratkom saopćenju glasnogovornice State Departmenta Jen Psaki.

Ya'alonova glasnogovornica nije imala komentara na pisanje lista, koji navodi da je ministar odbrane izrekao taj komentar uoči jednog od brojnih Kerryjevih dolazaka u regiju s ciljem poticanja zamrznutih izraelsko-palestinskih pregovora.

“Jedino što nas može spasiti jest da Kerry dobije Nobelovu nagradu i ostavi nas na miru”, kazao je Ya'alon, kako ga prenosi list. Kerryjeva posljednja misija u Izraelu i na palestinskim područjima bila je u prvim danima 2014. godine.

‘Američki plan ne vrijedi papira’

Ya'alon, član desnog Likuda i bivši vojni zapovjednik, često je izražavao sumnju da je sporazum s Palestincima moguć.

Jedan od ključnih problema u približavanju stavova izraelske i palestinske strane jest izraelski zahtjev da po budućem mirovnom sporazumu zadrži vojnu prisutnost u dolini rijeke Jordan, između države Jordan i okupirane Zapadne Obale.

Kerry je predstavio nekoliko prijedloga kako riješiti taj problem, ali nijedna strana ih nije javno prihvatila. “Američki plan ne vrijedi papira na kojem je napisan”, navodno je privatno komentirao Ya'alon, dodaje Yedioth Ahronoth.

Izraelski ministar odbrane, također, u pitanje dovodi sposobnost palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, kojem je Hamas preoteo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007, da ostane na vlasti na Zapadnoj Obali u slučaju izraelskog povlačenja iz tog područja.

“Abu Mazen (Abbas) živi od našeg mača. Onog trena kad mi napustimo Judeju i Samariju (Zapadna Obala) gotov je”, kazao je Yaalon, aludirajući na to da samo izraelska vojska sprečava Hamas da zavlada i Zapadnom Obalom.

Ministar okoliša Amier Peretz (stranka Hatnua) pozvao je premijera Benjamina Netanyahua da otpusti Ya'alona i ministre koji se s njim slažu.

Steinitz: Suzdržati se ličnih uvreda

Vođa opozicije i šef laburista Isaac Herzog kazao je da stranke Hatnua i Ima budućnosti trebaju napustiti koaliciju zbog Ya'alonovih komentara i umjesto toga formirati veliki blok desnog centra, koji bi radio na svrgavanju Vlade, prenosi Jerusalem Post.

„Mislim da Ya'alon otkriva pravo lice Netanyahuove Vlade“, rekao je Herzog za Vojni radio. „Sada Netanyahu mora izabrati između stavova Ya'alona i [ministrice pravde Tzipi] Livni. Livni treba prekinuti svoje neplodne pregovore i ona i [Yair] Lapid [ministar finansija i vođa stranke Ima budućnosti] trebaju provjeriti s Netanyahuom da li on, zaista, traži dogovor.“

Ministar za strateška pitanja Yuval Steinitz (Likud) rekao je o navodnim izjavama Ya'alona: „Slažem se s njihovim sadržajem. Međutim, uprkos nesuglasicama, moramo se držati jednog pravila – moramo se sudržati ličnih uvreda.“

Izvor: Agencije