ISIL zauzeo sirijski grad Raqqu

Pobunjenici povezani s Al-Kaidom iz grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zauzeli su sjeverni sirijski grad Raqqu, dok se međusobni sukobi između pobunjeničkih frakcija nastavljaju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja se oslanja na mrežu obavještajaca koji rade za opoziciju, saopćila je u utorak da su pobunjenici iz grupe ISIL preuzeli potpunu kontrolu nad gradom nakon višednevnih sukoba sa suparničkim pobunjeničkim grupama.

Reporter Al Jazeere potvrdio je da je grad pao u ruke boraca ISIL-a nakon što su se pobunjeničke jedinice povukle iz kvarta Rumaila.

Grupa se bori protiv koalicije pobunjenika koji uživaju podršku zapada u brojnim područjima diljem Sirije, prenio je Press TV, navodi Fena.

Posljednji događaji su uslijedili u vrijeme kada se međusobni sukobi šire i na druge regije.

U sukobima između pobunjenika pripadnika ISIL-a i njihovih suparnika poginule su stotine osoba u posljednjih 10 dana.

Porast utjecaja grupa povezanih s Al-Kaidom izazvao je zabrinutost zapada uoči međunarodno posredovane mirovne konferenciju za Siriju u Ženevi i strahuje se da bi to moglo ugroziti političko rješenje konflikta.

Likvidacija zarobljenika

Ovaj događaj uslijedio je dan nakon što su borci ISIL-a preuzeli kontrolu nad gradom Al-Bab u sirijskoj provinciji Halep i ubili 60 ljudi u drugim dijelovima te zemlje, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“ISIL je u ponedjeljak preuzeo kontrolu nad gradom Al-Bab, sjeveroistočno od grada Halepa i zarobio desetine boraca i civila”, rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije, čije je sjedište u Londonu.

Abdel Rahman je za AFP rekao da su borci ISIL-a “putem razglasa sa minareta na lokalnim džamijama pozivali stanovništvo da preda oružje, zato što je ISIL došao kako bi proveo islamski zakon”.

Prema navodima Opservatorije, pripadnici ISIL-a su likvidirali 46 borca iz redova pokreta Ahrar al-Sham u jednoj zasjedi u Kantariju.

Kako se dodaje, borci ISIL-a su u ponedjeljak likvidirali 14 zatvorenika u provinciji Homs.

ISIL je u nedjelju optužio opozicione snage da se bore protiv tog pokreta kako bi udovoljile Zapadu i drugim “izdajničkim” državama pred mirovnu konferenciju u Ženevi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO