Više od pola Amerikanaca ne podržava Obamu

Sredinom novembra je većina Amerikanaca Obamu prvi put smatrala neiskrenim i nepouzdanim (EPA)

Amerikanci većinski ne podržavaju politiku svog predsjednika Baracka Obame – 52 posto prema 47 posto koji podržavaju, pokazuje novo istraživanje agencije Rasmussen, u trenutku kada je zabilježeno najmanje mjesečno otvaranje novih radnih mjesta u posljednje tri godine.

U SAD-u je u decembru otvoreno samo blizu 74.000 novih radnih mjesta, što je ozbiljno utjecalo na već poljuljanu sliku građana Amerike o oporavku ekonomije.

Obamin rad na mjestu predsjednika ne podržava 54 posto muškaraca, dok je kod žena taj broj izjednačen između onih koje su zadovoljne i onih koje nisu zadovoljne kako obavlja svoju funkciju, navodi se u istraživanju.

Četvrtina ispitanika se izjasnila da snažno podržava njegov rad, dok je 40 posto reklo da snažno ne podržava način na koji Obama vodi zemlju.

Negativan stav o novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju (Obamacare) ima 56 posto birača, što je za dva posto manje nego u novembru.

Najniža popularnost u novembru

Popularnost predsjednika SAD-a bila je najniža sredinom novembra, kada je većina Amerikanaca Obamu prvi put smatrala neiskrenim i nepouzdanim.

Anketa je tada pokazala da 54 posto ispitanika ne odobrava ono što Obama radi, dok samo 39 posto odobrava.

Obamina popularnost došla je do nivoa nepopularnosti s kojom se suočio njegov republikanski prethodnik George W. Bush u istoj fazi predsjednikovanja.

Novembarska anketa je ukazala na značajan pad popularnosti, jer u anketi povedenoj 1. oktobra 49 posto Amerikanaca nije odobravalo Obaminu politiku, dok je 45 posto odobravalo.

Obamina administracija je u oktobru i novembru bila pod žestokim udarom javnosti zbog potpisivanja Obamacarea i tehničkih problema u primjeni novih mjera.

“Kao svi novi predsjednici, Obama je imao ‘medeni mjesec’ s američkim glasačima, s odobravanjem od preko 50 posto”, rekao je u novembru predstavnik Instituta za istraživanje javnog mnijenja Quinnipiac.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO