Sjevernokorejci masovno bježe na jug

Kim Jong-un je pojačao mjere kontrole na granicama i povećao pritisak na Peking da vraća bjegunce u matičnu zemlju (Reuters)

Više od 1.500 Sjevernokorejaca je prebjeglo u Južnu Koreju u 2013. godini, što je broj koji se može usporediti s prethodnom godinom, a koji je manji nakon dolaska na vlast Kim Jong-una na čelo zemlje, koji je pooštrio borbu protiv bijega svojih građana. 

Prije pet godina broj Sjevernokorejaca koji su pobjegli iz svoje zemlje i stigli u Južnu Koreju preko Kine bio je blizu 3.000 godišnje.

Kim Jong-un pojačao kontrolu

Međutim, Kim Jong-un, koji je preuzeo vlast u Pjongjangu u prosincu 2011. godine, nakon smrti svog oca, pojačao je mjere kontrole na granicama i povećao pritisak na Peking da vraća bjegunce u matičnu zemlju.

U 2013. godini 1.516 Sjevernokorejaca stiglo je u Južnu Koreju, priopćilo je u ponedjeljak južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja. U 2012. godini su bile 1.502 izbjeglice, prenosi Tanjug.

Većina Sjevernokorejaca koji su odlučili napustiti svoju zemlju prelaze preko granice s Kinom prije nego što pokušaju doći na jug preko neke treće zemlje.

Međutim, oni su bivali uhićeni i u Kini, najvažnijem savezniku Pjongjanga i vlasti su ih vraćale smatrajući ih ekonomskim, a ne političkim izbjeglicama.

Kritike Kini

Ovu politiku oštro su kritizirali branitelji ljudskih prava, uvjeravajući da su uhvaćeni bjegunci podvrgavani oštrim sankcijama u Sjevernoj Koreji, boravkom u radnom logoru i mučenjem.

Nakon kraja Korejskog rata (1950-1953) nekih 26.100 Sjevernokorejaca je stiglo u Južnu Koreju, a mnogi su došli nakon velike gladi sredinom 90-ih godina na Sjeveru.

Broj od 26.100 podrazumijeva Sjevernokorejce koji su stigli na jug. Još nekoliko tisuća ih živi skriveno u Kini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO