Pittsburgh ne želi hidrauličko bušenje

Pittsburgh je prvi grad koji je zabranio fracking, odnosno hidrauličko bušenje. To je metoda kojom se voda i hemikalije ubrizgavaju u stijene kako bi popucale, a potom se iz njih lako izvlače gas i nafta.

Međutim, energetski lobiji toliko su jaki da ne poštuju propise. Postavlja se pitanje da li građani uopće imaju pravo glasa kada se radi o njihovom zdravlju i okolini, izvijestio je Shihab Rattansi, novinar Al Jazeere.

Za ekologe je ovo katastrofa. Cisterne i cijevi skrivene su u šumarku malog groblja u zapadnoj Pennsylvaniji.

Bez obzira na to da li je groblje sveto tlo ili ne, na njemu se uveliko buši. Stijena koja se proteže od New Yorka, Pennsylvanije pa sve do Zapadne Virginije skriva u sebi ogromne količine prirodnog plina. No, puna je pukotina od hidrauličkog bušenja.

Zabrana i dekret

Grad Pittsburgh je 2011. godine zabranio fracking i donio dekret u kojem piše da su hemikalije koje se koriste u procesu bušenja štetne, te da će korporacije, lokalna i državna Vlada biti proglašene odgovornim za štetu koju nanose građanima.

Gradski vijećnik Doug Shields progurao je ovaj dekret, jer je, kako kaže, bilo očito da se građani sami ne mogu suprotstaviti energetskim korporacijama.

Shields je kazao: “Sad znam šta znači biti kolonija, bila to Nigerija ili neka druga zemlja trećeg svijeta, koju zbog resursa eksploatiraju međunarodne korporacije.”

Međutim, kompanije ne poštuju gradske propise o hemikalijama.

“Istraživanje Uprave za vodu i kanalizaciju dokazalo je da hidraulična bušenja koja se odvijaju oko grada mijenjaju strukturu rijeke Allegheny, koja je izvor pitke vode građana Pittsburgha”, izvijestio je Rattansi.

Bez zabrinutosti

Hoće li grad sada podići tužbu? Političari koji podržavaju energetske kompanije ne čine se previše zabrinutim.

Rich Fitzgerald je rekao: “Tuže nas svaki dan. Tuže nas kad se neko penje stepenicama i spotakne kad pada kiša.”

Državni senator Jim Ferlo predstavio je zakon kojim se stavlja moratorij na hidraulička bušenja dok se ne istraže posljedice. Kako kaže, njegovim kolegama političarima sada je teško odoljeti primamljivim prihodima.

“Većina republikanaca i guverner u vlasništvu su Marcellus Shale Industryja, oni neće štiti javni interes”, ocijenio je Ferlo.

Zabranu frackinga Pittsburgh je jednim dijelom donio i iz ljutnje zbog davanja koncesije za bušenje na gradskim grobljima. No, to nije pogodilo lokalnu Vladu, koja i dalje ubire novac od naknada za bušenje.

Izvor: Al Jazeera