Optužbe za protivnike novog ustava

Očekuje se da će ustav, koji je izmijenjena kopija prijedloga odobrenog 2012. godine na referendumu, biti izglasan većinom (EPA)

Sedmero Egipćana, koji su uhapšeni dok su postavljali plakate protiv ustava, što je promovirano kao branjenje prava na slobodu izražavanja, optuženo je uoči referenduma o najvišem dokumentu države.

Optužbe za članove centrističke stranke Jaki Egipat variraju od navodne umiješanosti u terorizam, pokušaj svrgavanja režima i učešće u poticanju protiv policije i vojske.

Aktivisti su uhapšeni u tri odvojene akcije, saslušali su ih tužitelji i policija, a pitanja su se „odnosila na plakate i političke stavove ovih muškaraca“, navodi se u saopćenju za novinare organizacije Human Rights Watch (HRW) objavljenom u ponedjeljak.

Aktivisti su privedeni nakon što su u njihovom posjedu pronađeni plakati koji su zagovarali glasanje protiv ustava koji podržava vojska na dvodnevnom referendumu 14. i 15 januara. Za ovaj referendum se smatra kako je ujedno i glasanje za vojni udar od jula prošle godine i njegove vođe.

„Egipatski građani bi trebali imati slobodu da glasaju za ili protiv novog ustava, bez straha da će biti uhapšeni samo jer su zagovarali protivljenje prijedlogu“, kazao je Joe Stork, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

„Hapšenja aktivista Jakog Egipta podudaraju se sa sve češćom praksom policijskog pritvaranja političkih aktivista na osnovu mirnog izražavanja mišljenja“, navodi se u saopćenju HRW-a.

Stotine ubijenih

Izmjene na dokumentu uključuju zabranu rada partija koje imaju bazu u vjerskim institucijama, što je prikaz promjene vlasti nakon pada vladajuće Muslimanske braće u julu, kada je vojska zbacila njihovog člana Muhameda Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Ustavne promjene dio su mape puta koju je postavila vojska za transformaciju Egipta ka demokratiji nakon Mursija.

Od 3. jula na izražavanje neslaganja sa vlastima odgovarano je silom. Stotine pristalica Mursija su ubijene, hiljade ih se nalaze u zatvorima, a među njima su i poznati liberalni aktivisti koji su podržali njegovo zbacivanje.

Hiljade Egipćana u inostranstvu su glasale u ambasadama i konzulatima širom svijeta tokom četverodnevnog perioda koji je okončan sa 12. januarom.

Ministar vanjskih poslova Nabil Fahmy kazao je kako je odziv iznosio 30 posto, prenosi državna agencija MENA, te dodao kako je ova cifra „slična ranijem učešću“, uprkos odluci da se glasovi ne mogu poslati mailom.

Prema lokalnim medijima, nezvanični rezultati glasanja egipatske dijaspore pokazuju kako više do 90 posto njih podržava novi ustav.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO