Kanibalski napad na muslimana u CAR-u

Vjeruje se da je oko 20 posto od ukupno 4,6 miliona stanovnika CAR-a napustilo svoje domove (Reuters)

Najmanje 127 ljudi je ubijeno, a više od 100 ranjeno od petka, u novom valu sektaškog nasilja u Centralnoafričkoj Republici, saopćio je u ponedjeljak ured Crvenog križa u toj sukobima razorenoj zemlji.

“Na lokalitetu Bozoum, na sjeverozapadu, Crveni križ CAR-a registrirao je od petka 97 poginulih, 107 ranjenih i 14.000 raseljenih ljudi”, rekao je AFP-u šef lokalnog ogranka Crvenog križa Antoan Mbaobogo, navodeći da su žrtve uglavnom civili.

On je dodao da je, poslije sukoba muslimana i kršćana, još 25 tijela pronađeno u prijestonici Bangiju i još pet u Mbati, na jugozapadu zemlje.

Vjersko nasilje

O užasima koji se događaju u CAR-u svjedoči i izjava čovjeka koji je jeo meso drugog čovjeka, a za medije rekao da je to učinio iz osvete zbog ubistva članova njegove porodice.

Ouandja Magloire, koji sebe zove “Bjesni pas”, bio je u grupi kršćana koji su napali jednog muslimana u Bangiju.

On je rekao da je bio ljut zato što su muslimani ubili njegovu trudnu ženu, svastiku i njenu bebu.

“Bijesni pas” je ispričao da je njegova žrtva sjedila u minibusu kada ga je odlučio pratiti.

Pridružilo mu se još oko 20 mladih, koji su primorali vozača autobusa da stane, poslije čega su izvukli muslimana na ulicu, gdje su ga tukli i ubadali noževima, a zatim zapalili.

Na snimku tog incidenta vidi se kako “Bijesni pas” jede nogu žrtve, a očevici kažu da niko nije pokušao intervenirati.

Kanibalizam predstavlja rijetku pojavu u CAR-u, ali vjersko nasilje je intenzivirano od kada su pobunjenici, u martu 2013. godine, doveli na vlast prvog muslimanskog lidera.

Ostavka predsjednika

Michel Djotodia  u petak je podnio ostavku na mjesto predsjednika zbog velikog regionalnog pritiska.

Vjeruje se da je oko 20 posto od ukupno oko 4,6 miliona stanovnika te zemlje napustilo svoje domove, pa se sve češće mogu čuti upozorenja da prijeti humanitarna katastrofa.

Međutim, dopisnici kažu da su sukobi u Banguiju počeli jenjavati nakon što su rivalski ekstremisti položili oružje zbog primirja, u čijem sklapanju je posredovala francuska vojska.

Djotodijini Seleka pobunjenici optuženi su za napade na kršćanske civile, što je dovelo do formiranja grupa za samoodbranu, poznatih pod nazivom antibalaka.

Te grupe su optužene za zločine protiv pripadnika muslimanske manjine.

Poslije Djotodijine ostavke, prelazno narodno vijeće ima rok od dvije sedmice da izabere novog predsjednika.

Izvor: Agencije