Izložba umjetnina u posjedu kompanija

Velike svjetske kompanije godinama troše novac na umjetnine. U vlasništvu pojedinih kompanija nalaze se zbirke stotina originalnih radova čuvenih umjetnika.

U Londonu je otvorena izložba na kojoj su izložena neka od tih djela, a povod je objavljivanje knjige sa spiskom kompanija i radova koje posjeduju. Umjetnine koje posjeduju velike korporacije širom svijeta vrijede milijarde.

Tri škotske slike bile su u vlasništvu jedne porodične banke. Danas i one i banka pripadaju investicijskoj banci J. P. Morgan. Ovaj neonski znak rad je britanske umjetnice Tracy Emin. Kupio ju je advokatski ured specijaliziran za modernu umjetnost, a ova čuvena slika nadrealiste Magrittea pripada jednom španskom telekom operateru.

Kupovina umjetnina nije ništa novo. Italijanske banke to rade od 15. stoljeća, ali zašto? Ovdje očito nije stvar u investiranju, nego – u imidžu.

“Ako uđete u ured prije nego što neko useli u njega, šta vidite? Redove radnih stolova i kompjutera i sve je sive ili bež boje. A odgovor na pitanje kakva je to organizacija nalazi se – na zidu”, kaže Peter Harris, kritičar i autor knjige.

Stajalište autora

“Postoji stajalište da umjetničko djelo, kada ga kupi neka kompanija, zauvijek ostaje skriveno od javnosti i to je loše. Nova knjiga i ova izložba žele pobiti takav stav. U knjizi se tvrdi da kompanije sada često izlažu i dijele radove koje posjeduju, organiziraju seminare o umjetnosti, te da su njihovi duboki džepovi dobra stvar i za same umjetnike”, izvještava iz Londona Simon Mcgregor-Wood, reporter Al Jazeere.

Vlasnik ovih slika je jedna norveška naftna kompanija, koja ima svoju galeriju i svake godine nagrađuje nove umjetnike. Britanski advokatski ured koji posjeduje ova djela vodi klub ljubitelja umjetnosti za zaposlene. A ova fotografija Cartiera Bressona pripada jednoj francuskoj banci i dio je njene “kulturne politike”.

Suštinska poruka knjige je da ne bismo trebali biti previše sumnjičavi prema velikim kompanija koje kupuju umjetnine. To ne mora značiti da će slike završiti u salama za sastanke. I možda je to bolje, nego da se djela, poput ovog Picassovog, zagube u podrumu nekog anonimnog milijardera.

Ipak, neki tvrde da djela ovakve vrijednosti zaslužuju da neprestano budu javno izložena, kako bi ih svi mogli vidjeti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vlasnici portala pokrenuli su poslovanje kako bi ljudima dali veći pristup originalnim djelima.

29 Mar 2012

Nestabilnost finansijskih tržišta investitore navodi na oprez i za rizična ulaganja sve se rjeđe odlučuju. Tržišta nekretnina nekada su bila sinonim za sigurna ulaganja, a da je to bilo pogrešno viđenje, ustanovljeno je 2008. godine. Sada investitori imaju novu uzdanicu – ulaganje u rijetke umjetničke slike koje ne gube na vrijednosti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO