Iran vraća sredstva blokirana u inozemstvu

Najspornije iranske nuklearne aktivnosti bit će ograničene u zamjenu za umjereno ublažavanje gospodarskih sankcija (EPA)

Iran bi početkom veljače trebao primiti prvu ratu u iznosu od 550 milijuna dolara odblokiranih sredstava od ukupno 4,2 milijarde dolara, koja su bili blokirana u inozemstvu zbog iranskog nuklearnog programa, najavio je neimenovani američki dužnosnik, prenosi Reuters.

Šest svjetskih sila i Iran dogovorili su šestomjesečni plan, koji će stupiti na snagu 20. siječnja, kojim će se ograničiti najspornije iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za umjereno ublažavanje gospodarskih sankcija, dok strane ne postignu širi sporazum o iranskom nuklearnom programu.

IAEA i Ashton u Teheranu

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju otputovat će u subotu u Iran zbog pripreme provođenja dogovora oko nuklarnog programa Teherana, dva dana prije nego što treba stupiti na snagu.
Glasnogovornik iranske nuklearne organizacije Behrouz Khamalvand, kako prenosi AFP, najavio je da će eksperti IAEA 18. januara boraviti u Teheranu kako bi izvršili pripreme za primjenu Ženevskog sporazuma.
Visoka predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton je izjavila u ponedjeljak da će tokom narednih sedmica posjetiti Iran.
Ona je zadužena za koordinicaju razgovora između šest svjetskih sila i Irana o spornom nuklearnom programu.
“Namjeravam posjetiti Iran u narednim sedmicama”, rekla je Ashton na konferenciji za novinare u Kuvajtu s ministrom vanjskih poslova te zemlje Sheikom Sabah al-Hamad al Sabahom.

U sklopu dogovora postignutog 24. studenog, svjetske sile pristale su Iranu vratiti 4,2 milijarde dolara koje su bile blokirane u inozemstvu, a prva rata trebala bi biti isplaćena 1. veljače, ili, budući da je taj dan subota, u ponedjeljak, 3. veljače.

Sporazum SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke s Iranom trebao bi trajati šest mjeseci, a strane se nadaju to vrijeme iskoristiti kako bi dogovorile konačni, širi sporazum, koji bi riješio pitanje ciljeva iranskog nuklearnog programa.

Prema najavi američkog dužnosnika, druga rata trebala bi biti isplaćena 1. ožujka, kada bi Iran trebao dobiti daljnjih 450 milijuna dolara te nastaviti tempom od po dvije isplate mjesečno, sve dok se 21. srpnja ne isplati posljednja rata.

Obama najavio ublažavanje sankcija

Predsjednik SAD-a Barack Obama prethodno je potvrdio kako će Sjedinjene Američke Države i druge države početi “umjereno ublažavanje” gospodarskih sankcija sve dok Iran ispunjava svoj dio dogovora postignut u nedjelju o početku provedbe sporazuma o njegovom nuklearnom programu.

Obama je izjavu dao nakon što su šest svjetskih sila i Iran dogovorili šestomjesečni plan, koji će ograničiti najspornije iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za umjereno ublažavanje gospodarskih sankcija sve dok strane ne postignu širi sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Obama je rekao da je Iran dogovorom “prvi put u desetljeću” pristao zaustaviti napredovanje svog nuklearnog programa i ocijenio da će sporazum pomoći sprečavanju Irana da izgradi nuklearno oružje.

Iran odbacuje navode da gradi nuklearno oružje i tvrdi da se njegov nuklearni program koristi isključivo u civilne svrhe.

“Današnjim sporazumom ostvarili smo konkretan napredak”, izjavio je Obama. podsjetivši da sad počinje rad na širem, dugoročnom sporazumu.

“Nemam iluzija koliko će teško biti postići taj cilj, no, zbog nacionalne sigurnosti i mira i sigurnosti u svijetu, sada je vrijeme da se diplomaciji da prilika za uspjeh”, kazao je Obama.

I američki državni tajnik John Kerry ocijenio je kako će sljedeća faza pregovora o nuklearnom programu s Iranom biti “vrlo teška”.

EU čeka 20. siječanj

Države Europske unije primijenit će 20. siječnja odluku o ublažavanju sankcija europskog bloka protiv Irana, na dan kada stupa na snagu sporazum s Islamskom Republikom o ograničavanju njenog nukleranog programa, izjavili su zvaničnici EU-a u ponedjeljak.

Prema sporazumu od 24. studenog, EU će suspendirati na šest mjeseci zabranu osiguravanja i transportiranja iranske nafte, kao i zabranu trgovanja koja pogađa iransku industriju kemikalija i plemenitih metala.

Sporazum će stupiti na snagu za sedam dana, ukoliko Međunarodna agencija za atomsku energiju do tada potvrdi da je Iran ispunio svoj dio dogovora i obustavio osjetljive nuklearne aktivnosti.

“Sve što poduzima EU stupa na snagu 20. siječnja”, rekao je jedan zvaničnik evropskog bloka.

Nejveći dio tržišta osiguravanja tankera za prevoz nafte širom svijeta drže evropske kuće.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO