Iran: Sankcije povećavaju cijene lijekova

Hiljade Iranaca koji pate od oboljenja opasnih po život nadaju se ublažavanju sankcija, koje bi olakšalo njihove patnje. Cijena lijekova je zbog nestašice narasla van dosega mnogih ljudi.

Nakon nedavnog dogovora u Ženevi o iranskom nuklearnom programu, SAD je pristao pomoći Iranu da uveze medicinske materijale.

Neda već tri godine ne može hodati. Mišićna distrofija joj polako oduzima snagu. Cijeli život se oslanja na uvozne lijekove, koji usporavaju napredak bolesti. Međutim, nakon što su međunarodne sankcije protiv Irana pooštrene ove godine, cijena njenog lijeka se utrostručila.

Ograničena trgovina

Neda ih je bila prisiljena prestati uzimati. Osnivačica teheranskog Centra za mišićnu distrofiju objašnjava šta to znači za pacijente.

“Lijekovi ne liječe distrofiju u potpunosti. Oni usporavaju napredak bolesti i brzinu zatajenja srca i pluća. Ako pacijenti ne koriste lijekove, njima se u roku od šest mjeseci dogodi ono što bi se dogodilo za dvije godine”, kaže Ramak Heidari, direktorica Centra za distrofiju.

Iranski medicinski sektor nije direktno pod sankcijama. Međutim, zbog ograničenja na trgovinu s iranskom Centralnom bankom i na brodski transport, uvoz lijekova iz Evrope je smanjen za najmanje 30 posto. To je teško pogodilo zdravstveni sektor, zajedno s neuspjehom prijašnjih vlada da izdvoje dovoljno novca za kupovinu stranih lijekova.

Prema Ženevskom sporazumu iz novembra, SAD i druge zemlje složili su se da pomognu Iranu u nabavci potrebnih lijekova.

“Institut Royan u Teheranu jedan je od vodećih naučno-istraživačkih centara u zemlji. Jedan od njegovih brojnih planiranih projekata je potraga za lijekom protiv mišićne distrofije. Testiranja su već trebala biti u toku, ali je, zbog sankcija, Institut morao odgoditi njihov početak”, izvještava reporterka Al Jazeere Soraya Lennie iz Teherana.

Nastavak istraživanja

Za Nedu olakšanje ne može doći dovoljno brzo.

“Ako sankcije budu ukinute, naravno da mislim da će to imati pozitivan utjecaj na moj život. Svi oboljeli od distrofije nadaju se kako će se istraživanja moći provoditi. Ako nema sankcija, istraživanja u Iranu mogla bi se nastaviti, kao što je to slučaj u cijelom svijetu. Ako se bude proizvodio lijek, on bi mogao biti lakše isporučen”, ističe Neda Anisi.

Iranska Vlada naporno radi na gradnji novog odnosa sa Zapadom. Za pacijente bi ublažavanje sankcija moglo biti pitanje života i smrti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO