Dramatično topljenje ledenjaka Pine Island

Otapanje ovog ledenjaka odgovorno je za 20 posto ukupnog gubitka leda sa zapadnoantarktičke ledene ploče (EPA)
Otapanje ovog ledenjaka odgovorno je za 20 posto ukupnog gubitka leda sa zapadnoantarktičke ledene ploče (EPA)

Ledenjak Pine Island na Antarktiku jedan od najvećih pojedinačnih uzroka porasta nivoa mora u svijetu, nezaustavljivo se otapa i mogao bi pridonijeti porastu nivoa mora od jednog centimetra tokom idućih 20 godina, objavili su naučnici.

“Ledenjak je počeo fazu samoodrživog povlačenja i nepovratno će se nastaviti smanjivati”, kazao je glaciolog Gael Durand sa francuskog Univerziteta Grenobl.

Durand i njegov međunarodni tim koristili su tri različita modela predviđanja budućnosti ledenjaka na temelju istraživanja podvodne linije dodira ledenog grebena i kopna.

Ta se linija povukla u proteklih deset godina otprilike deset kilometara.

“Ta je linija vjerovatno u nestabilnom 40-kilometarskom povlačenju”, piše u rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Nature Climate Change.

Otapanje tog ledenjaka odgovorno je za 20 posto ukupnog gubitka leda sa zapadnoantarktičke ledene ploče.

Zabrinuti klimatolozi

Prosječno od 1992. do 2011. godine ostaje bez gotovo 20 milijardi tona leda godišnje, što je gubitak koji će vjerovatno rasti na 100 milijardi tona godišnje, navodi se u istraživanju.

To odgovara prosječnom porastu nivoa mora od 3,5 do 10 milimetara tokom idućih 20 godina.

U 2010. godini nivoi mora globalno su porasli 3,2 milimetara, što predstavlja udvostručenje trenda od prije 20 godina.

Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, ledena ploča Zapadnog Antarktika gubi led puno brže nego prije, brzinom od 150 kubnih kilometara godišnje.

Klimatolozi sa zabrinutošću gledaju na moćne ledene ploče Grenlanda i Antarktike dok traje njihovo otapanje, koje bi moglo ugroziti obalne gradove opasno visokim nivoima mora.

Prošle godine Međuvladin odbor za klimatske promjene Ujedinjenih naroda predvidio je porast nivoa mora od 26 do 82 centimetara do 2100. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Znanstvenici su na Antarktici pronašli kimberlit, stijenu koja u sebi često sadrži dijamante i koja je dokaz razdvajanja kontinenata.

17 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO