‘Američke varalice’ veliki pobjednik Globusa

Uspjeh serije 'Breaking Bad', potvrdio je Bryan Cranston, osvojivši nagradu za najboljeg glumca u dramskoj televizijskoj seriji (EPA)

Film koji je na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa odnio najviše glavnih nagrada je kriminalistička komedija smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća „Američke varalice“ (“American Hustle”) redatelja Davida O. Russella, koja je pobijedila u kategorijama najbolje komedije ili mjuzikla, najbolje glumice u komediji ili mjuziklu, te najbolje sporedne glumice.

Najboljim filmom u kategoriji drame proglašen je film „Dvanaest godina ropstva“ (“12 Years a Slave”) u režiji Stevea McQueena, temeljen na istinitoj priči o slobodnom Afroamerikancu, koji je prodan u ropstvo u razdoblju prije američkog Građanskog rata, no, iako je imao sedam nominacija, osvojio je samo tu nagradu.

Ni Russell ni McQueen nisu dobili nagradu za najboljeg redatelja, već je ta titula otišla Meksikancu Alfonsu Cuaronu, redatelju „Gravitacije“ (“Gravity”), SF trilera koji je pobrao odlične kritike i ostvario izvrsnu zaradu od 670 milijuna dolara na svjetskim kino-blagajnama.

McConaughey i Blanchett najbolji glumci

Nagradu za najboljeg dramskog glumca osvojio je Mathew McConaughey za ulogu teksaškog „rednecka“ oboljelog od AIDS-a, koji krijumčari ilegalni lijek protiv AIDS-a u Texas u filmu „Dobri dileri iz Dallasa“ (“Dallas Buyers Club”).

U kategoriji najbolje dramske glumice pobijedila je Cate Blanchett, igrajući glavnu junakinju filma “Blue Jasmine”, humorističke drame Woodyja Allena.

Globus za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu osvojio je Leonardo DiCaprio za ulogu neobuzdanog brokera Jordana Belforta u „Vuku s Wall Streeta“ (“The Wolf of Wall Street”), dok je u ženskoj konkurenciji trijumfirala Amy Adams u ulozi ljubavnice prevaranta Irvinga Rosenfelda, glavnog lika iz „Američkih varalica“.

Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Jared Leto za ulogu u „Dobrim dilerima iz Dallasa“ i Jennifer Lawrence za „Američke varalice“.

Najbolji animirani film je „Snježno kraljevstvo“ (“Frozen”), a Zlatni globus u kategoriji filma na stranom jeziku dobio je talijanski film „Velika ljepota“ (“La grande bellezza”).

Trijumf serije ‘Breaking Bad’

Titula najbolje dramske televizijske serije pripala je seriji „Na putu prema dolje“ (“Breaking Bad”), čiji je uspjeh dodatno potvrdio Bryan Cranston, osvojivši za svoju interpretaciju Waltera Whitea nagradu za najboljeg glumca u dramskoj televizijskoj seriji.

Najbolja komična televizijska serija je „Brooklyn Nine-Nine“, o detektivima izmišljene policijske stanice u New Yorku, a njezina zvijezda Andy Samberg proglašen je najboljim glumcem u televizijskoj seriji u kategoriji komedije ili mjuzikla.

Dodjela Zlatnih globusa predstavlja početak holivudske sezone nagrada, čiji će vrhunac biti ceremonija dodjeljivanja Oscara, zakazana za 2. ožujka. Nominacije za Oscara bit će objavljene u četvrtak, 16. siječnja.

Izvor: Agencije