U novom nasilju u Bagdadu 12 mrtvih

Ne nazire se kraj nasilju u Iraku. U eksplozijama koje su potresle Bagdad poginulo je najmanje 12 osoba, a deseci su ozlijeđeni. Nastavljaju se i borbe za prevlast u zapadnoj provinciji Anbar.

Dvije odvojene eksplozije zatresle su glavni irački grad. Autobomba detonirana u blizini autobuskog terminala u centru Bagdada, uz ljudske žrtve načinila je i materijalnu štetu.

Svjedok napada tvrdi kako su meta bili mladi vojnici.

„Napadnuti su regruti koji su se prijavljivali za obližnju Muthanna zračnu bazu. Sa aerodroma su došli ovdje i kada su se okupili bomba je eksplodirala.”
 
Drugi napad dogodio se u sjeveroistočnoj četvrti grada, na prepunoj ulici.  Eksplozija je odnijela četiri života. Policijski izvori su potvrdili kako je ranjeno najmanje 14 osoba.

Faludža – posljednja linija fronta

U međuvremenu, borbe za prevlast u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar ne posustaju.

Tokom noći iračka vojska bombardovala je Faludžu, u još jednom pokušaju da povrati kontrolu nad tim gradom. Prvog januara vlast su preuzeli borci povezani sa al-Kaidom (tzv. grupa Islamska država Irak i Levant), koji pokušavaju da se povežu sa svojim borcima u Siriji.

Oni zajedno sa većinskim sunitskim lokalnim plemenima žele da poljuljaju autoritet premijera Nurija Al-Malikija i uticaj šiitske vlade u provinciji Anbar.

Uz vojne intervencije, Vlada nastavlja  pregovore sa lokalnim plemenima o preuzimanju kontrole nad gradom.

Sa druge strane, uprava nad gradom Ramadijem je, prema tvrdnjama Vlade, vraćena. Posljednja linija fronta ostaje Faludža.

Ovo je najteža kriza iračke vlasti, od kako su snage Sjedinjenih Država napustile Irak 2011. godine.

U susret predstojećim izborima, koji su zakazani za april, nasilje i krvoproliće širom zemlje bilježi rekord u proteklih pet godina.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ne nazire se kraj nasilju u Iraku. U eksplozijama koje su potresle Bagdad poginulo je najmanje 12 osoba, desetine je povrijeđeno. Nastavljaju se i borbe za prevlast u zapadnoj provinciji Anbar.

Published On 12 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO