Šest svjetskih sila i Iran postigli dogovor

Sporazum bi trebao trajati šest mjeseci, a strane se nadaju to vrijeme iskoristiti kako bi dogovorile konačni, širi sporazum (EPA)

Prelazni nuklearni sporazum šest svjetskih sila s Iranom na snagu će stupiti 20. januara, najavili su večeras iransko Ministarstvo vanjskih poslova i Evropska unija.

“Prijestolnice su potvrdile rezultate razgovora u Ženevi. Ženevski sporazum bit će proveden od 20. januara”, rekla je novinarima u Teheranu Marzieh Afkham, glasnogovornica iranskog Ministarstva vanjskih poslova, izvijestila je iranska agencija Mehr.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton također je potvrdila datum i rekla da će strane sada od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) zatražiti da verificira provedbu sporazuma.

Preduvjet za konačni sporazum

“Zatražit ćemo od IAEA-e da poduzme potreban nadzor vezan uz nuklearne tehnologije i aktivnosti verifikacije”, rekla je Ashton koja predstavlja šest sila, SAD, Rusiju, Kinu, Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku, u kontaktima s Iranom u vezi spornog nuklearnog programa te zemlje.

Iran će od 20. januara prvi put započeti eliminaciju skladišta visoko obogaćenog urana i uništavanje dijela infrastrukture u kojoj bi moglo da se vrši obogaćivanje. 

Sporazum bi trebao trajati šest mjeseci, a strane se nadaju to vrijeme iskoristiti kako bi dogovorile konačni, širi sporazum koji bi riješio pitanje ciljeva iranskog nuklearnog programa.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pozdravili su ovu odluku.

Izvor: Agencije