Pjongjang o Abeu: Manijak militarista

Japanski premijer je pred Novu godinu izazvao oštre kritike susjednih zemalja zbog posjete tokijskom hramu Jasukuni (Getty Images)
Japanski premijer je pred Novu godinu izazvao oštre kritike susjednih zemalja zbog posjete tokijskom hramu Jasukuni (Getty Images)

Sjeverna Koreja nazvala je danas premijera Japana Shinzo Abea “manijakom militaristom” zbog nastojanja da revidira poslijeratni pacifistički japanski ustav.

U novogodišnjoj izjavi, Abe je rekao da bi ustav – koji ograničava upotrebu japanske vojske na odbranu – mogao da bude izmijenjen do 2020. godine.

Kritike zbog posjete

Japanski premijer je pred Novu godinu također izazvao oštre kritike susjednih zemalja zbog posjete kontroverznom tokijskom hramu Jasukuni koji Kina i Južna Koreja smatraju brutalnim mjestom sjećanja na agresiju Japana tokom rata i simbolom neuspjeha te zemlje da se pokaje za svoje historijske greške, navodi AFP.

Ta posjeta je također izazvala bijes u Sjevernoj Koreji, koja je prošlog mjeseca optužila konzervativnog Abea za “nesmotrene postupke” kao put ka “samouništenju” Japana.

List vladajuće sjevernokorejske komunističke partije Rodong Shinmun danas je dodatno upozorio lidere u Tokiju da “paze na svoje ponašanje”.

“Abeove izjave su opasne i iznose na svjetlo dana pravu prirodu militarističkog manijaka”, ocjenjuje Rodong Shinmun.

Optužujući Abea za pokušaje da vrati vrijeme “u kojem su japanski imperijalisti mogli da dominiraju Azijom”, sjevernokorejski list tvrdi da se Tokio kreće putem “samouništenja”.

‘Trunčica razuma’

“Ako sadašnje vladajuće snage Japana imaju trunčicu razuma, trebalo bi da se suoče s realnošću i paze na svoje ponašanje”, navodi list.

Sjeverna Koreja redovno kritikuje Tokio zbog toga što se nije pokajao za okupaciju Korejskog poluotoka (1910-1945) i zbog, kako tvrdi, rastućih vojnih ambicija Japana.

S druge strane, sjevernokorejski nuklearni i raketni programi već niz godina izazivaju sigurnosnu zabrinutost u Japanu, koji je prošlog mjeseca saopćio da će ojačati svoj vojni budžet, odnosno u periodu od 2014. do 2019. godini potrošiti 240 milijardi dolara na kupovinu borbenih aviona i druge vojne opreme.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO