Gradnja naselja uprkos mirovnim pregovorima

Otkako su počeli izravni mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca sredinom prošle godine, izraelska Vlada najavila je gradnju 5.500 novih stambenih jedinica na okupiranom području.

Izraelski pokret Shalom Achshav optužio je Vladu za neozbiljnost, jer, uprkos činjenici da sudjeluje u mirovnim pregovorima, nastavlja graditi ilegalna naselja.

Ekipa Al Jazeere posjetila je jevrejsko naselje Ofra, izgrađeno sedamdesetih godina prošlog stoljeća u samom srcu Zapadne Obale.

Udaljeno je sedam kilometara od Ramallaha i 25 kilometara od Zelene linije, odnosno linije razgraničenja nakon izraelsko-arapskog rata 1949. godine.

Upravo je u ovakvim i sličnim naseljima Izrael nedavno najavio gradnju 1.400 novih stambenih jedinica za jevrejske naseljenike.

„Vlada koja promovira gradnju naselja otvoreno radi protiv postizanja ‘rješenja s dvije države’ i mirovnog sporazuma. To upućuje na to da Vlada želi poremetiti pregovore koji su u toku”, kaže Lior Amihai iz pokreta Shalom Achshav.

Ilegalna gradnja naselja jedna je od spornih tačaka u izralesko-palestinskim odnosima.

Palestinci su u više navrata od međunarodne zajednice tražili da vrši pritisak na Izrael radi obustavljanja gradnje naselja, ali bez uspjeha.

„U tim pregovorima Izrael se nikada nije obavezao da će obustaviti gradnju naselja. Obavezao se da će pustiti određeni broj palestinskih zatvorenika iz zatvora i to je učinio. Tako je ispunio svoje obaveze. A gradnja će se nastaviti“, tvrdi Gil Hoffman, dopisnik i politički analitičar The Jerusalem Posta.

‘Potkopavanje mirovnih procesa’

Palestinci optužuju Izrael za ”jevrejizaciju palestinske zemlje” i bijesni su zbog neprestane gradnje novih naselja.

„Ovo je veoma drsko s izraelske strane. Oni još intenziviraju gradnju naselja i prkose međunarodnoj zajednici i međunarodnom zakonu. Izrael tvrdi da je zainteresiran za pregovore koji bi doveli do mira, a istovremeno potkopava same temelje mirovnog procesa, naročito kroz gradnju naselja. Njihova poruka je jasna”, mišljenja je Hanan Ashrawi, članica Izvršnog odbora PLO-a.

Prema nedavnom istraživanju američkog PEW centra, 42 posto Izraelaca smatra kako gradnja novih naselja šteti sigurnosti Izraela. Njih 27 posto smatra kako gradnja naselja pomaže održavanju sigurnosti njihove zemlje, dok ih 23 posto smatra kako gradnja naselja ne čini nikakvu razliku kada je riječ o njihovoj sigurnosti.

S druge strane, 84 posto izraelskih Palestinaca smatra kako gradnja naselja šteti sigurnosti zemlje, četiri posto njih smatra kako ona ide u korist sigurnosti, dok ih dva posto smatra kako to ne čini razliku.

Blizu pola miliona Jevreja živi u više od 100 naselja izgrađenih na okupiranoj palestinskoj teritoriji nakon šestodnevnog rata 1967. godine.

Naselja se smatraju ilegalnim prema međunarodnom pravu. Međutim, Izrael ih nastavlja graditi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO