Tučnjava u turskom parlamentu

Izvor: Sezer Yaman

Turski parlamentarci u subotu su se tukli šakama i gađali flašama vode na raspravi o Vladinom nadzoru imenovanja sudaca i državnih odvjetnika, dok sporenja oko postupanja vladajuće stranke u korupcijskom skandalu postaju sve žešća.

Jedan je zastupnik skočio na stol i nogom udario protivnika, dok su se drugi međusobno udarali šakama i hrvali, a zrakom su letjele plastične flaše vode, fascikli s dokumentima, pa i jedan iPad, rekao je Reutersov izvjestitelj.

Okršaji su počeli dok se okupljao parlmentarni Odbor za pravosuđe kako bi raspravio nacrt zakona AKP-a, stranke premijera Recepa Tayyipa Erdogana koji bi joj dao veći utjecaj nad pravosuđem.

Opća tučnjava je izbila kada je predstavnik jednog udruženja zaposlenih u pravosuđu došao s peticijom koja prijedlog zakona ocjenjuje protuustavnim, ali mu nije dozvoljeno da govori, rekli su svjedoci.

“Kako sam ja ovdje udaren kao predstavnik pravosuđa, svi će tužitelji i suci biti pregaženi kad se ovaj zakon usvoji”, rekao je šef udruženja YARSAV Omer Faruk Eminagaoglu nakon okršaja.

U turskom Parlamentu, vladajuća partija ima 320, od ukupno 548 poslanika. 

Erdogan, koji vodi tursku Vladu od 2002. godine i koji je lider stranke AKP, opisao je tekuću istragu zbog optužbi za korupciju “prljavom kampanjom protiv Vlade”.

Politička kriza u Turskoj već je koštala tursku ekonomiju više od 100 milijardi dolara, izjavio je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc.

Politička kriza donijela je razdor i samoj AKP partiji, a iznjedrila je borbu aktuelne vlasti s Fethullahom Gulenom, koji od 1999. godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je svojevremeno bio saveznik aktuelnog premijera.

Gulen, s velikim utjecajem u turskom pravosuđu i policiji, odbacio je optužbe Erdoganovih sljedbenika da je on inicijator istrage o korupciji da bi se oslabio ugled premijera uoči lokalnih izbora u martu.

U posljednjoj deceniji Turska bilježi stalni privredni rast čime se svrstala među moćnije države. 

Ne žele vidjeti snažnu Tursku

Erdogan je nedavno izjavio da neki centri moći u svijetu ne žele vidjeti ekonomski snažnu Tursku.

“Mi već 11 godina naporno i danonoćno radimo za turski narod. Nacionalni dohodak Turske sa 236 milijardi dolara za deset godina je povećan 800 milijadi dolara. Kako je moguća korupcija uz jedan takav napredak?”, rekao je Erdogan.

Ipak, istakao je da neki međunarodni krugovi žele da ostvare ekonomsku i političku kontrolu nad Turskom kako bi “oni postavljali svoja pravila igre”.

“Nacionalni dohodak po glavi stanovnika smo povećali na 10.500 dolara. Kamata u Turskoj je ove godine pala na najniži nivo u historiji Republike Turske od njenog osnivanja 1923. godine. Ali neke međunardne grupe žele povećati kamatu kako bi imali kontrolu nad našom ekonomijom”, kazao je Erdogan.

Smatra kako nekim centrima moći smeta snažna Turska koja je isplatila sav dug Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Izvor: Agencije