Sisi razmatra predsjedničku kandidaturu

Sisi je pozvao Egipćane da masovno izađu na referendum o novom ustavu koji daje više ovlasti vojnicima (Reuters)

General Abdul Fatah al-Sisi, komandant vojske koja je svrgnula egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, izjavio je da će biti kandidat na predsjedničkim izborima “ako to narod zatraži”, javlja Fena.

Al-Sisi je izjavio da će se kandidirati ako vojska “podrži” njegovu kandidaturu i pozvao Egipćane da masovno izađu u utorak i srijedu na referendum o novom ustavu koji daje više ovlasti vojnicima, izvijestili su vladini mediji.

Otkako je vojska 3. jula smijenila i uhapsila Mursija, prvog egipatskog demokratski izabranog predsjednika, prelaznom Vladom rukovode vojnici koji su u krvi ugušili demonstracije Mursijevih pristalica, ali i obećali održavanje općih i predsjedničkih izbora ove godine.

Kampanje za Sisjevu kandidaturu

Većina stanovnika podržava novu vlast, koju praktično predvodi Sisijeva vojska, kao i njene represije protiv demonstranata – Mursijevih pristalica, a posebno protiv Muslimanske braće, piše Fena.

U septembru prošle godine je objavljeno da se u Egiptu vodi najmanje pet odvojenih kampanja čiji je cilj uvjeriti vrhovnog zapovjednika egipatske vojske da se kandidira za predsjednika Egipta.

General Al-Sisi je tada izjavio kako se neće kandidirati za predsjednika, ali njegove pristalice smatraju da ga mogu nagovoriti da promijeni mišljenje i ako uspiju, za njih će to biti pravi „šlag na tortu“.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO