Zeman će Sobotku imenovati premijerom

Imenovanje će se desiti idućeg petka (EPA)

Češki predsjednik Miloš Zeman u petak je u Pragu izvijestio da će predsjednika Socijaldemokratske stranke (CSSD) Bohuslava Sobotku imenovati novim češkim premijerom, otvarajući na taj način put uspostavljanju vlade lijevog centra. 

“Imenovanje će biti idući petak”, rekao je novinarima Zeman. Odluka šefa države okončava krizu Vlade koja je počela u lipnju te rezultirala organizacijom prijevremenih izbora održanih 25. i 26. listopada.

U skladu sa sporazumom koji su u ponedjeljak potpisali predstavnici triju čeških stranaka, kabinet će činiti osam socijaldemokrata, šest članova populističkog pokreta ANO-a te tri kršćanska demokrata.

Većina od 111 mjesta u Parlamentu

CSDD, ANO i Stranka kršćanske demokracije raspolažu većinom – 111 od 200 zastupničkih mjesta.

“Dvadeset prvog studenoga Bohuslav Sobotka dobio je mandat za pregovore o formiranju novog kabineta, pod uvjetom da osigura dostatnu parlamentarnu većinu”, rekao je predsjednik Češke na konferenciji za novinare. 

U skladu s češkim Ustavom predsjednik imenuje premijera, a na premijerov prijedlog imenuje ostale članove vlade.

Buduća vladina koalicija najavila je da će se angažirati na jačanju gospodarskog rasta u zemlji, nedavno izašloj iz dugoga razdoblja recesije u kojoj živi 10,5 milijuna stanovnika.

Izvor: Agencija