Zbog korupcije kažnjene 182.000 zvaničnika

Kineska javnost je veoma kritična prema slučajevima korupcije (dcmaster/ Flickr)

Vladajuća kineska Komunistička partija je tokom prošle godine kaznila više od 182.000 svojih zvaničnika, u sklopu obimne akcije protiv korupcije, saopćile su u petak tamošnje vlasti.

Kineskoj Agenciji za borbu protiv korupcije je tokom 2013. godine dostavljeno više od 1,95 miliona prijava u kojima se navode sumnje o korupciji, od čega su istražena 172.532 slučaja, izjavio je zamjenik Centralne komisije Komunističke partije za provjeru discipline Huang Shuxian, prenijela je agencija AFP.

On je dodao da je, kao rezultat tih istraga, ukupno 182.038 zvaničnika dobilo disciplinarne kazne, koje se mogu kretati od pukog upozorenja do isključenja iz Partije ili čak i nešto gore.

Borba protiv korupcije

Predsjednik Kine Xi Jinping je od dolaska na vlast prije nešto više od godinu dana počeo oštru borbu protiv korupcije, istakavši da bi ta pojava mogla uništiti Partiju.

Kineska javnost je veoma kritična prema slučajevima korupcije, pa je Xi obećao da će oštro kažnjavati korumpirane visoke zvaničnike, poznate pod nazivom “tigrovi”, kao i one na nižim položajima, nazvani “muhe”, kako bi očuvao čistoću Komunističke partije.

Xi je istovremeno uveo oštre mjere štednje, uključujući ograničenja sredstava, koja se mogu potrošiti na bankete, kao i zabranu davanja i primanja poklona.

Od novembra prošle godine do danas je, kao posljedica istraga korupcije, “palo” najmanje 19 zvaničnika na položajima višim od nivoa zamjenika ministra, pokazali su zvanični podaci.

Izvor: Agencije