Spomenik žrtvama holokausta bit će zaštićen

Spomenik podignut u sjećanje na šest miliona Židova koje su pobili nacisti (EPA)

Njemačka je obećala pojačati mjere zaštite berlinskoga spomenika žrtvama holokausta, nakon što je na internetu objavljen snimak muškarca koji urinira po njemu, a grupa ljudi na Staru godinu s tog mjesta ispaljuje vatrometne rakete.

“Ti su incidenti strašni i za svaku osudu”, rekla je njemačka ministrica kulture Monika Gruetters, a prenio list Bild.

Fondacija koja nadgleda spomenik ubijenim Židovima Europe, otvoren 2005. godine, razgovarat će s policijom i dogovoriti se o snažnijim mjerama osiguranja, navodi agencija Hina.

Na Staru godinu su se stotine hiljada turista i Berlinaca okupile na proslavi uz obližnja Brandenburška vrata, a  jedan muškarac je snimljen kako urinira po jednom od 2.711 golemih betonskih blokova koji čine spomenik.

Vandalizam neonacista

Spomenik, postavljen odmah uz Američku ambasadu u Berlinu i prije su oskvrnjivali neonacisti, koji su na blokove crtali kukaste križeve, a u ovome najnovijem slučaju policija nije našla politički motiv.

“To je ponašanje odvratno i glupo, ali to nije krivično djelo”, rekao je policijski glasnogovornik Thomas Neuendorf i dodao da neće biti podizanja optužbe.

Prema njemačkim zakonima, uriniranje na javnome mjestu može se kazniti najviše novčanom kaznom.

Uz spomenik, koji nije ograđen, obično patrolira dvoje članova fondacije, a na Staru godinu u patroli ih je bilo šestero.

Taj spomenik, djelo američkog arhitekte Petera Eisenmana, podignut je u sjećanje na blizu šest miliona Židova koje su pobili nacisti, a uzor su mu bile nepravilno poredane nadgrobne ploče praškog starog židovskog groblja.

Izvor: Agencije